De kaaisjouwer verdient een standbeeld aan de Waal

kaaisjouwerNa een tijd van vergetelheid is het tijd voor een eerherstel. De kaaisjouwers waren arbeiders die voor een schamel loon de vrachten van de schepen losten. Al werden ze gemeden door de Bovenstad bewoners, de stad mag hen dankbaar zijn voor hun bijdragen aan de groei van de welvaart in onze stad. Tot in de jaren 60 van de vorige eeuw hielpen zij bij het laden en lossen van schepen aan de Waalkade.

Een initiatiefgroep gelieerd aan De Bastei maakt daarom werk van de totstandkoming van dit standbeeld. Deze moet een opvallende plek krijgen aan de Waal, in de Lindenberghaven bij de Waalbrug. Het is niet alleen een eerherstel voor de kaaisjouwer, maar ook een herinnering aan het rijke scheepvaartverleden van Nijmegen.

Het ontwerp voor het beeld is er al, van de hand van de Nijmeegse beeldhouwer Margriet Hovens. Wat nog bijeen gebracht moet worden is het geld. Naast subsidies en giften doet de initiatiefgroep een beroep op de Nijmegenaren. Via crowdfunding wil de groep ruim 30.000 euro bijeen brengen. Met dat geld kan het aluminium beeld, dat zeker 2,5 meter groot zal worden, gegoten worden en op zijn plaats worden gezet.

Een bijdrage leveren aan het standbeeld kan via www.cultuurfondsrijkvannijmegen.nl. Voor iedere donatie is er een passende blijk van dank, zoals een miniatuurbeeld in gelimiteerde oplage en/of een heruitgave van het boek ‘Kaaisjouwer een hard leven aan de Waal’ geschreven door Frank Antonie van Alphen.