Grand Finale Green Capital Fashion!

Sustainable Fashion

Verwacht

Na een jaar boordevol activiteiten loopt het Nijmegen Green Capital-jaar nu echt ten einde. Dat blijft niet ongemerkt, want we sluiten het jaar af met de spetterende expositie 'Sustainable Fashion' in De Bastei. Verschillende ontwerpers, scholen en kunstenaars geven daar hun blik op duurzame mode.

Deze expositie is het sluitstuk van Green Capital Fashion, dat Anita Waltman een jaar lang organiseerde. Een van de uitgangspunten was de vraag hoe het er in Nijmegen voor staat binnen de mode- en textielindustrie. Een symposium, educatieve projecten over duurzame mode op scholen, exposities in de stad, een Sustainable Fashion-week en een tweedehandskleding Swapweek (Schoone Kleedjes) hebben het onderwerp in Nijmegen op de kaart gezet en de stand van zaken onder de loep genomen. In de laatste weken van 2018 en de eerste van 2019 komen de verschillende ervaringen en visies bij elkaar in een kleurrijke eindexpositie in De Bastei.

In 'Sustainable Fashion' tref je een enorme diversiteit aan makers. Allemaal hebben ze op eigen creatieve wijze een bijdrage geleverd aan het denken over duurzame kleding. BijvoorbeeOok leerlingen hebben hierover nagedacht. Hoe kijken jongeren naar duurzaamheid en mode? Een aantal creaties zijn te zien in De Bastei. Ook tonen we de duurzame kleding van boswachters en hun verhaal erachter.

Je ziet werk van ontwerpers Sophie Roumans en Charlotte van Alem. Roumans is modeontwerper en founder van het mannenlabel Roumans. Duurzaamheid moet hier de norm zijn en goed vakmanschap is vanzelfsprekend. Het is een label waar seizoenen geen rol spelen en een maatschappelijk vraagstuk het uitgangspunt is. Van Alem neemt de toeschouwer mee in haar pionierswerk waarbij ze een materiaalonderzoek deed met kwallen. Kunnen we in de toekomst laarsjes van kwallenhuid dragen?

Dan is er ook nog een belevingskunstwerk. Elky Rosa Gerritsen creëert een labyrint van 5000 stropdassen, die ze eerder gebruikte in een theaterstuk. Een installatie die onze constante zoektocht naar identiteit in een vloeibare samenleving representeert. Ze nodigt bezoekers uit om van buiten naar binnen te gaan.

De programmeurs van Kloosterkino werken ook mee aan 'Sustainable Fashion', met een animatiefilm die het onderwerp op een hele speciale manier belicht.

Sustainable Fashion
Foto's: Walter Janssen