Pannenbier voor De Bastei!

Op vrijdag 20 januari 2017 vond de viering van het hoogste punt in de bouw van De Bastei plaats, in de bouw ook wel bekend als ‘Pannenbier’.

Paul Matthieu met Gerard Mangnus (foto: Gijs Kroes)

Paul Matthieu met Gerard Mangnus (foto: Gijs Kroes)

Rond een uur of vier stroomden de genodigden toe en werd er onder het genot van een hapje en een drankje bijgepraat op de feestelijk aangeklede bouwplaats. De contouren van het nieuwe gebouw worden steeds meer zichtbaar en de hand van de architecten, Van Roosmalen en Van Gessel, is al duidelijk te herkennen.

Het openingswoord was aan voorzitter Wim Hompe van Stichting De Bastei. Een woord van dank ging uit naar alle betrokkenen en partners Staatsbosbeheer en IVN Rijk van Nijmegen. Hij stipte aan dat De Bastei haar maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus neemt door bijvoorbeeld te kiezen voor mogelijke samenwerking met Driestroom voor de exploitatie van de horeca.

Vervolgens nam Paul Matthieu (Gemeente Nijmegen) de microfoon over om de volgende sprekers met een brede glimlach aan de tand te voelen over hun betrokkenheid bij de realisatie van De Bastei.

Directeur Gerard Mangnus van De Bastei sprak nogmaals zijn dank uit voor de inspanningen van alle betrokkenen die deze droom tot werkelijkheid brengen. Gerard werd op zijn beurt geroemd om zijn engelengeduld in het regisseren van dit complexe project. “Ik streef het bewaren van harmonie na tussen de verschillende belangenpartijen en houd de boel graag bij elkaar”, aldus de directeur.

Marc van Diepen en medewerkers van Mertens Bouwbedrijf (foto: Gijs Kroes)

Marc van Diepen en medewerkers van Mertens Bouwbedrijf (foto: Gijs Kroes)

Eric Smeets van Mertens Bouwbedrijf liet doorschemeren dat dit een bijzonder bouwproject is om bij betrokken te zijn, omdat het afwijkt van de utilitybouw die ze normaal gesproken uitvoeren. Dit project lijkt meer op restauratiebouw en is dus wel een uitdaging. Maar niet minder mooi om te doen! Lovende woorden ook voor de samenwerking met de gemeente Nijmegen en anderen betrokken partijen: “Dat maakt het een plezierig project om aan te werken”, aldus Smeets. Aansluitend werd uitvoerder Marc van Diepen naar voren geroepen om met een stevige handdruk een envelop met inhoud in ontvangst te nemen. Als symbolisch woord van dank van opdrachtgever Gemeente Nijmegen aan de bouwvakkers.

Vervolgens was het woord aan wethouder Bert Velthuis van Stedelijke Ontwikkeling, die voor De Bastei, als knooppunt van de geschiedenis, een belangrijke educatieve functie voor het publiek ziet. “De Bastei speelt straks een belangrijke rol in het betrekken van kinderen bij de rijke cultuurhistorie en de natuur van Nijmegen.”

Bert Velthuis en Josan Meijers (foto: Gijs Kroes)

Bert Velthuis en Josan Meijers (foto: Gijs Kroes)

Tot slot het woord aan Josan Meijers, gedeputeerde van Provincie Gelderland (Ruimte, Wonen, Water en Cultuur & Erfgoed). Ze koestert mooie herinneringen aan de Waal en de oude Waalbrug, die in de verhalen van haar grootvader al een rol speelde. Haar ouders komen uit Nijmegen. Ze komt er graag, want de stad is bijzonder om haar cultureel erfgoed. Met de komst van De Bastei is Nijmegen een bijzondere locatie rijker waar, op de grens van stad en natuur, het verhaal van de rivier en de rijke historie van Nijmegen verteld kan gaan worden. Een mooi project waar de Provincie graag aan meewerkt.

Aan gedeputeerde Josan Meijers en wethouder Bert Velthuis de eer om het lint door te knippen en daarmee de weg naar het hoogste punt van De Bastei vrij te maken.

Aan ons de taak om een mooie invulling aan dit nieuwe pand te geven!

Team De Bastei

Gepubliceerd op 25 januari 2017