Vrije school De Meander officieel van start als Eco-school

Wethouder Tiemens ondertekent de ECO-School overeenkomst  met leerlingen van de Vrijeschool MeanderOp vrijdag 7 april heeft vrije school De Meander de intentieverklaring tot Eco-school ondertekend. Hiermee maakt de school bekend dat zij zich de komende twee jaar intensief gaat inzetten op het gebied van duurzaamheid. In dit verduurzamingsproces van hun school krijgen de leerlingen de leiding; samen met docenten en betrokken ouders vormen ze een Eco-team. De Bastei ondersteunt de school de komende twee jaar met adviezen, begeleiding en een zevenstappenplan. ‘Eco-School’ is een internationale certificering, waarmee een school aangeeft duurzaamheid structureel in te passen in het doen en denken van de school.

De afgelopen weken hebben leerlingen van het Eco-team hun school aan een ‘eco-scan’ onderworpen, die de school doorlichten op tien duurzame thema’s: afval & grondstoffen, communicatie, energie, gebouw & omgeving, gezondheid & hygiëne, groen, mobiliteit, veiligheid & burgerschap, voedsel en water. Uit de scans kwam dat De Meander zichzelf nog kan verbeteren op het thema afval & grondstoffen en het thema energie. Directeur Harry Gubbels licht toe: “Nu en in de toekomst willen we goed zorgen voor Nijmegen en omgeving. De kinderen van nu kunnen al zorgen voor de kinderen van de toekomst.”

Het streven van De Meander is om in 2018 de resultaten van hun actieplan te hebben en daarmee de ‘Groene Vlag’ van Eco-Schools te behalen. Wethouder Harriët Tiemens stimuleert deze ambitie: “Volgend jaar is Nijmegen Green Capital van Europa, het is fantastisch om te zien dat we dan in Nijmegen een aantal Eco-Schools hebben, waar de Meander er een van is.” Uiteraard houdt de aandacht voor duurzaamheid na deze twee jaar niet op. De school neemt duurzaamheid structureel in het curriculum op en gaat met nieuwe thema’s aan de slag. De Bastei blijft de school daarbij ondersteunen.

Naast De Meander gaat ook De Sterredans binnenkort van start met Eco-Schools. Op dit moment vullen de leerlingen daar hun Eco-scans in, waarna ook zij zullen kiezen aan welke duurzame thema’s de school komende twee jaar gaat werken. Andere onderwijsinstellingen uit Nijmegen die interesse hebben in deze Eco-Schools certificering kunnen contact opnemen met De Bastei.