De Nijmeegse gemeenteraad heeft op woensdag 12 februari 2014 ingestemd met de verbouwing en uitbreiding van museum De Stratemakerstoren aan de Waalkade tot natuur en cultuurhistorisch centrum De Bastei. Met het project is 7,1 miljoen euro gemoeid. Ook de provincie, Europa en Staatsbosbeheer investeren in dit project.

Aan de oostelijke Waalkade – op de grens van stad en natuur – gaan Natuurmuseum Nijmegen, museum De Stratemakerstoren, Staatsbosbeheer en IVN Rijk van Nijmegen bezoekerscentrum De Bastei realiseren. In dit centrum komen stad, rivier en natuur samen. Het is een cultuurhistorisch centrum met de fundamenten van de Stratemakerstoren en exposities over de geschiedenis van het leven en werken aan de Waal. Vanuit het Natuurmuseum komt er een vaste collectie en wisselexposities over de natuur in het algemeen en Nijmegen en omgeving in het bijzonder. Staatsbosbeheer zet het centrum in als bezoekerscentrum voor natuurgebied de Ooijpolder en als vertrekpunt voor wandelingen en fietstochten in de omgeving. De nieuwe voetgangersbrug over ‘t Meertje zorgt voor een directe verbinding tussen Waalkade/Bastei en Stadswaard/Ooijpolder.

Het bezoekerscentrum kan gerealiseerd worden door de historische Stratemakerstoren te koppelen aan half verdiepte nieuwbouw op het terrein achter de toren. Wanneer ook de omgeving van de Veerpoorttrappen wordt aangepakt, ontstaat bovendien een betere relatie tussen beneden– en bovenstad en een betere verbinding met het Valkhofpark. De Bastei wordt door zijn ligging een belangrijke schakel in het Valkhofkwartier: het gebied waarin het Valkhofpark, Museum Het Valkhof, de kapel, de Belvedère, de Lindenberg, de nog te bouwen Donjon en de toekomstige museumhaven samenkomen.

Ook in de periode dat De Bastei nog in de steigers staat, wil de organisatie al van zich doen spreken met een reeks publieksactiviteiten. Deze zullen voornamelijk plaatsvinden in of vanuit het Natuurmuseum aan de Gerard Noodtstraat 121 in Nijmegen. Via deze website zullen wij u over deze activiteiten informeren.

 

Bijlagen