Wat is Operatie Steenbreek?

Operatie Steenbreek is een landelijk initiatief waarbij inwoners van Nederland via gemeenten, waterschappen en bedrijfslijven worden aangemoedigd  om de eigen tuin groener te maken met meer gras en/of planten. In Nijmegen voert centrum voor natuur en cultuurhistorie De Bastei de campagne Operatie Steenbreek, sinds maart 2018.

Waarom is het groener maken van mijn tuin belangrijk?

Het klimaat verandert. We krijgen meer hitte in de zomer en er komen steeds meer heftige buien.  Omdat het regenwater niet allemaal in een keer in het riool kan stromen, blijft het water op straat staan en kan het voor overlast zorgen.  Met minder tegels en meer groen in de tuin kan het regenwater tijdens een hoosbui makkelijker in de grond zakken. Zo wordt het riool ontlast en wateroverlast voorkomen. Bovendien zorgt een groene stad voor koelte tijdens warme dagen en voor meer vlinders, bijen en vogels in de tuin. Een groene stad is prettig voor iedereen!

Hoe moet ik mijn tuin inrichten als er geen of minder tegels in mogen?

Het meest makkelijk is natuurlijk om je tegels te vervangen door gras of plantjes. Door de juiste, onderhoudsarme planten te kiezen, kunt je jezelf een hoop tijd en moeite besparen. Als je bang bent voor onkruid, gebruik dan bodembedekkers. Maar misschien is het vergroenen van je tuin wel een goede aanleiding om je hele tuin opnieuw in te richten. Voor kleine en voor grote aanpassingen aan je tuin vind je op de website van huisje-boompje-beter veel praktische tips.

Wanneer is mijn tuin ‘groen genoeg’?

Wanneer je voor minimaal 60% groen in je tuin hebt en maximaal 40% tegels, is je tuin ‘klimaatproof’. Dat wil zeggen dat het regenwater goed kan worden opgevangen bij hoosbuien. En je tuin geeft koelte bij tropische dagen. De vlinders, bijen en vogels zullen ook blij zijn met je tuin!

Waar kan ik mijn tegels naar toe brengen?

Je kunt zelf de tegels uit je tuin halen en gratis laten ophalen door de tuintegelservice van Operatie Steenbreek! Stuur een mail naar netwerk.steenbreek@debastei.nl om je hiervoor aan te melden of als je vragen hebt over de service.

Ik woon in Nijmegen en wil samen met mijn buren onze hele straat groener maken. Hoe pak ik dat aan?

Als je ideeën hebt voor het vergroenen van  je straat en in aanmerking wilt komen voor een wijkbudget, kun je dit indienen via mijnWijkplan. Bij het indienen van je idee  is het van belang dat je laat zien dat er draagvlak is in de buurt voor je idee. Dit kun je doen door ofwel handtekeningen te verzamelen of omwonenden het idee te laten 'liken' via MijnWijkplan. Ook kunnen andere bewoners daar op je idee reageren. De wijkregisseur bepaalt uiteindelijk of een wens of idee verder uitgewerkt kan worden.