Backstage in het depot tijdens Weekend van de Wetenschap

In musea kun je échte dieren zien. Maar hoe maak je een dier toonbaar, zodat het nog jaren mee kan én er mooi uitziet? Door een dier te prepareren. Ga backstage in het museumdepot aan de Derde Walstraat 55 en ontdek hoe dat in zijn werk gaat!  in het Weekend van de Wetenschap geven onze medewerkers livedemonstraties prepareren.

Preparateurs aan het werk in het museumdepot van De Bastei
Preparateurs aan het werk (foto: Peter Eekelder)
Logo weekend van de wetenschap 7 en 8 oktober 2017

Voordat een dier in het museum te bewonderen is, moet het eerst geprepareerd worden. Dat is een manier om dode dieren te bewaren, waarbij de natuurlijke houding zo realistisch mogelijk wordt weergegeven. Tijdens het weekend van de wetenschap kun je zo'n preparatie live meemaken; dat kan van een roofvogel, een steenmarter of iets compleet anders zijn. Het prepareren van een museumobject duurt ongeveer 2 à 3 uur. Onze medewerkers laten tijdens deze inloopdemonstratie de verschillende stadia van het prepareren zien.

In het depot hebben de preparateurs de afgelopen weken de laatste hand gelegd aan het opzetten van een konikpaard. Deze hengst is op 5 mei 2006 geboren in de uiterwaarden bij Beuningen. Later heeft hij in het Geuzenbos bij Amsterdam mogen rondlopen. Daar kreeg hij de bijnaam Edje, naar Ed en Willem Bever, omdat hij meer dan andere paarden graag knabbelde aan boombast, twijgen en takken.

Agendaoverzicht
Datum
zaterdag 7 oktober 2017 / zondag 8 oktober 2017
Tijd
12:00
 - 
17:00
uur
Kosten
Gratis toegang
Locatie

Museumdepot
Derde Walstraat 55
6511 SM Nijmegen
Nederland