Basteicafé: Leve het landgoed!

Gelderland is bezaaid met landgoederen. Typisch Gelders. De oude landgoederen, met een weelde aan erfgoed, zijn prachtig maar ook kostbaar om in stand te houden. Gelukkig zijn er nog particuliere eigenaren die mogelijkheden hebben gevonden om hun bezit in stand te houden. En er worden zelfs nieuwe landgoederen gesticht. Op vrijwel alle landgoederen zijn de terreinen vrij toegankelijk voor het publiek. Een groot goed.

Dit Basteicafé is volgeboekt. Je kunt je helaas dus niet meer inschrijven voor deze activiteit. Het eerstvolgende Basteicafé is op donderdag 10 januari. Houd onze website in de gaten voor meer informatie.

Maar is er toekomst voor het landgoed of is het meer iets van het verleden? In een drietal lezingen wordt antwoord gegeven op die vraag. De presentatie is in handen van Eric Brouwer. De sfeervolle muzikale omlijsting door dj Maarten en de catering van DROOM! De Bastei maken deze avond compleet.

De entree bedraagt 5 euro. Schrijf je vooraf wel in, want het aantal toegangsplaatsen is beperkt!

Lezingen

Gelders Arcadië en Nijmeegs Lustoord?
door Paul Thissen, coördinator Erfgoed en Landschap Provincie Gelderland

Huis van Baron Van Welderen van Agteren te Ubbergen, circa 1715

Gelderland is rijk bedeeld met historische landgoederen en buitenplaatsen. Men spreekt van Gelders Arcadië (en Nijmeegs Lustoord), naar de klassieke voorstelling van Arcadia, een utopisch land vol bloemen, fruit en bossen, helder water, vogelzang en een eeuwige zomer. Landgoederen brengen door land- en bosbouw geld op én ze verschaffen 'lust' aan bewoner en bezoeker. Paul Thissen gaat in op ouderdom, eigendom, functie en verschijningsvorm van landgoederen en buitenplaatsen in Gelderland en in het bijzonder rond Nijmegen.

Een nieuw landgoed, wat is het en hoe werkt het
door Jan van Groenendael, beheerder Landgoed de Lage Lier

Landgoed de Lage Lier, naar een ontwerp van Esther van der Meer

De regering vraagt aan haar burgers zelf op te komen voor hun directe leefomgeving: zorg voor elkaar, voor natuur en milieu. Daar zijn dan ook stimuleringsmaatregelen voor bedacht. Op basis daarvan hebben acht gewone gezinnen besloten het avontuur aan te gaan om samen een nieuw landgoed te ontwikkelen. De initiatiefnemers, verenigd in Stichting Landgoed De Lage Lier, hebben de gronden waarop het landgoed gerealiseerd zal worden in 2013/2015 in eigendom verkregen. Het gaat om de voormalige zandafgraving met de ernaast gelegen skibaan,tussen Malden en Molenhoek, vijftien hectare groot. Dit gebied wordt ingericht voor toegankelijke natuur en landschap, waar mensen kunnen genieten van de rust en de open ruimte.

Behoud door vernieuwing?
door Kien van Hövell, beheerder Landgoed Grootstal

Landgoed Grootstal

Van de vroegere 'Ring van Arcadië' rond de stad Nijmegen is Landgoed Grootstal het enige particuliere landgoed dat nog als 'landgoedbedrijf' in functie is. In deze tijd van transitie zoeken we allemaal naar nieuwe vormen van waardecreatie, innovatie en ondernemerschap. De beproefde tradities van integraal beheer en pionierschap op particuliere landgoederen kunnen een interessante inspiratiebron zijn. Duurzaamheid gaat over het erkennen en verbinden van alle relevante menselijke en collectieve waarden. Nog steeds wordt op veel particuliere landgoederen een symbiose nagestreefd tussen productieve en ideële functies. Iedere generatie geeft daaraan weer een eigen inhoud. Hoe kan in deze tijd nieuwe waarde worden gecreëerd en hoe behoud je voldoende veerkracht voor de toekomst?

Excursie

Op zondag 16 december is er een aanvullende excursie op Landgoed de Lage Lier onder leiding van Jan van Groenendael en zijn team. We verzamelen om 10.30 uur bij de ingang van het landgoed bij de Ringbaan 76 in Malden. Daarna is er een ontvangst met koffie en thee. De excursie duurt ongeveer twee uur.

Agendaoverzicht
Datum
donderdag 13 december 2018
Tijd
20:00
 - 
22:00
uur
Kosten
€ 5,00 / Vrienden van De Bastei € 3,00
Locatie

De Bastei
Waalkade 83
6511 XR Nijmegen
Nederland