Basteicafé: Vissen in de Waal

Onze rivieren zijn van oudsher rijk aan vissoorten, maar sinds de middeleeuwen is de visstand gestaag afgenomen door overbevissing, scheepvaart, vervuiling en aanleg van kribben en sluizen. De laatste decennia wordt met diverse maatregelen gepoogd het leven in de rivieren terug te brengen, met als ultieme droom de terugkeer van de steur in Waal en Rijn.

Aal uit 'Visboeck' van Adriaen Coenen (1581)
'Den Ael' uit 'Visboeck' van Adriaen Coenen (1581)

Aan de hand van een drietal lezingen en een excursie belicht deze editie van het Basteicafé het thema 'Vissen in de Waal'. De presentatie is in handen van Ignace Latour. De sfeervolle muzikale omlijsting en de catering van DROOM! De Bastei maken deze avond compleet.

De entree bedraagt 5 euro. Schrijf je vooraf wel in, want het aantal toegangsplaatsen is beperkt!

Lezingen

Hoe heeft de vis in de Waal zich in de afgelopen vijf eeuwen ontwikkeld? Op basis van veel archiefmateriaal geeft historica Aafje Groustra-Werdekker een idee van de visstand door de eeuwen heen. Gegevens over visrecht, vergunningen, keurmeesters, vistuig en vismarkten tonen een gestage achteruitgang van de diversiteit en populaties van vis in de Waal en andere rivieren. Een eerste stap om het tij te keren was het internationaal Zalmverdrag van 1885.

Weten wij eigenlijk wel wat er nu in onze Waal aan vis leeft? Dankzij systematisch onderzoek, geregisseerd door RAVON, hebben we hier een goed beeld van. Maar de echte beelden, foto's en filmpjes van de riviervissen, hebben we ook! Arthur de Bruin is naast visonderzoeker voor RAVON ook professioneel onderwaterfotograaf en -filmer. In deze presentatie duiken we onder in de wereld en ecologie van zoetwatervissen van onze grote rivieren.

Wat mogen we verwachten van alle maatregelen die Rijkswaterstaat in samenwerking met Duitsland genomen heeft? Met de steur als icoon zet de zogenaamde Groen Blauwe Rijn Alliantie hoog in. Plaatsen van vistrappen, uitzetten van jonge steur en niet te vergeten het op een kier zetten van de deuren van het Haringvliet... het doet ons dromen van grote steuren uit een ver verleden. Ernst Schrijver van ARK Natuurontwikkeling werpt een blik in die toekomst.

Excursie

Op zaterdag 13 oktober geeft Caroline van der Mark van ARK Natuurontwikkeling een aanvullende excursie richting het Hollands-Duits Gemaal. De start is om 10.00 bij De Bastei bij het entreegebouw. De excursie duurt ongeveer twee uur.

'Gezicht op Nijmegen vanuit het westen' door Albert Cuyp (1651)
'Gezicht op Nijmegen vanuit het westen', Albert Cuyp (1651), collectie Museum Het Valkhof
Agendaoverzicht
Datum
donderdag 11 oktober 2018
Tijd
20:00
 - 
22:00
uur
Kosten
€ 5,00 / Vrienden van De Bastei € 3,00
Locatie

De Bastei
Waalkade 83
6511 XR Nijmegen
Nederland