Geschiedeniscafé Nijmegen

Op vrijdag 16 maart is het Nijmeegse Geschiedeniscafé te gast in De Bastei. Op het programma staan korte lezingen en een prikkelende column. En natuurlijk is er alle gelegenheid om 'historische nieuwtjes' uit te wisselen.

Het Geschiedeniscafé van 16 maart is volgeboekt. Je kunt je helaas dus niet meer inschrijven voor deze activiteit.
Het eerstvolgende Geschiedeniscafé is op vrijdag 18 mei in Museum Het Valkhof.

Programma

Louis Dolmans (voorzitter stichting Onze Waal) vertelt over de verdedigingslinie van prins Maurits van Oranje tijdens de Tachtigjarige Oorlog.

Riviergezicht met wachtpost (schilderij uit 1644 door Jan van Goyen, collectie Rijksmuseum)

Vanaf 1589 is langs de Waal en de IJssel een imposante verdedigingslinie aangelegd, bestaande uit wachttorens, schansen en forten. Dankzij deze linie kon worden voorkomen dat de Spanjaarden massaal de Noordelijke Nederlanden in konden trekken. Ze heeft een sleutelrol gespeeld in de Tachtigjarige Oorlog en daarmee in de ontstaansgeschiedenis van ons land. De verdedigingslinie wordt in beeld gebracht. Je krijgt niet alleen inzicht in de krijgshandelingen, maar ook in het leven van toen.

De zeepkist
Deel uw historische nieuwtjes in 1 minuut.

Column: Jan Roelofs

Nieuwe historische atlas van Nijmegen

Wilfried Uitterhoeve (auteur) vertelt over de Nieuwe Historische Atlas van Nijmegen.

Nijmegen heeft een zeer markante geschiedenis: vrije Rijksstad, vele malen frontstad, burchtstad, vestingstad, machtigste stad van Gelre en industriestad. Dit alles heeft zijn stempel gedrukt op de ruimtelijke ontwikkeling van de 2000 jaar oude stad Nijmegen. Dat wordt in de Nieuwe Historische Atlas van Nijmegen uiteengezet en geïllustreerd met kaarten en ander topografisch materiaal. Uitterhoeve zal aan de hand van een locatie aangeven hoe men de atlas kan gebruiken om een beeld te krijgen van de historische ontwikkeling van de stad door de eeuwen heen.

Muzikale begeleiding:  Pieter Geijsberts

Agendaoverzicht
Datum
vrijdag 16 maart 2018
Tijd
17:00
 - 
19:00
uur
Kosten
Gratis toegang
Locatie

De Bastei
Waalkade 83-84
6511 XR Nijmegen
Nederland