Live anatomisch onderzoek op vogels

Waarom breekt de Jan-van-Gent zijn nek niet, als hij met een rotgang in het water duikt? En waarom heeft de bijeneter zulke vreemde pootjes? Vogelonderzoekers Arnold van den Burg en Kas Koenraads proberen dit soort vragen te beantwoorden. Kom tijdens het Weekend van de Wetenschap naar De Bastei en ontdek de wondere wereld van de Vogelatlas!

Tussen 12.00 en 17.00 uur doen Kas en Arnold ter plekke anatomisch onderzoek op bepaalde vogelsoorten. Centraal staat de vraag: Hoe hebben vogels zich lichamelijk aangepast aan de manier waarop ze leven? Behalve vragen te beantwoorden, hopen de onderzoekers ook nieuwsgierigheid te prikkelen, de bewondering voor natuur te stimuleren en indirect een groter draagvlak voor natuur- en milieubescherming te creëren.

Onlangs waren de vogelonderzoekers in de uitzending bij Vroege Vogels om te praten hun onderzoek. Luister het fragment terug via de link.

Over de Vogelatlas

De Ecomorfologische Vogelatlas heeft tot doel kenmerken van vogels die samenhangen met hun leefwijze te ontdekken, in getallen te vangen, fotografisch vast te leggen en dit te ontsluiten voor het grote publiek door publicatie van de atlas. We kijken zowel naar de uitwendige als de inwendige anatomie en eenieder die dit boek leest (en vooral ook doorkijkt!) zal nooit meer op dezelfde manier naar vogels kijken. Een dergelijk overzichtsboek bestaat nergens in de wereld en dit is dus een uniek, maar zeer tijdrovend project.

Let op: De demonstratie is gratis, maar je moet wel een entreekaartje kopen voor De Bastei. Klik hier voor meer informatie. Aanmelden is niet nodig.

 

 

Agendaoverzicht
Datum
zaterdag 6 oktober 2018
Tijd
12:00
 - 
17:00
uur
Kosten
Entree De Bastei
Locatie

De Bastei
Waalkade 83
6511 XR Nijmegen
Nederland