Verbeelding van de Waal op locatie

Op donderdagmiddag 13 december 2018 vindt in het Dijkmagazijn Beuningen en de Veldschuur in Bemmel een unieke simultaan-bijeenkomst plaats over landschap en cultuur op beide oevers van de Waal. In Bemmel vertelt cultuurhistoricus John Mulder over de geschiedenis, het landschap en de streekcultuur van de Betuwe. In Beuningen doet journalist en gebiedskenner Peter Deurloo dat over het Land van Maas en Waal. Via een livestream staan beide locaties met elkaar in verbinding en zijn de presentaties over en weer te volgen.

Hoe kan je aan het landschap zien of je je boven of beneden de Waal bevindt? Hoe heeft de Waal het landschap en zijn bewoners gevormd? Verschillen de dijken, de dorpen of de kerken op beide oevers van de Waal? Merk je het aan de taal, de volksaard of het eten? Was de Waal een grens, een mentale en fysieke barrière en de uitdrukking van rivaliteit? Of vormt de Waal juist een verbinding, en zijn de overeenkomsten tussen de oeverbewoners groter dan de verschillen?

'Verbeelding van de Waal' brengt het verhaal van de Waal in beeld: over de vroegere omgang met het water, het ontstaan van het landschap, bedrijvigheid, visserij, overstromingen, defensie, etc. Dit gebeurt aan de hand van 10 tot 15 thematische historische beschouwingen, die toegelicht worden met honderden beelden zoals schilderijen, historische foto's, archeologische vondsten, artefacten en volksverhalen.

In ‘Verbeelding van de Waal op Locatie’ wordt dat algemene verhaal aangevuld met specifieke rivierverhalen over Bemmel en Beuningen. Tijdens de simultaan-bijeenkomst worden deze resultaten ten doop gehouden. Verbeelding van de Waal op Locatie wil ook een impuls geven aan de samenwerking tussen lokale bezoekerscentra, de zogeheten dWaalpunten, De Bastei en Erfgoed Gelderland.

Aanmelden

Wil jij ook aanwezig zijn bij deze unieke simultaan-bijeenkomst? Meld je dan aan bij Dijkmagazijn Beuningen of de Veldschuur in Bemmel, het bezoekerscentrum van Lingewaard Natuurlijk. Na aanmelding ontvang je het programma en de routebeschrijving.

Eugène Lücker, 1933, collectie Museum Het Valkhof

De Waal heeft altijd tot de verbeelding gesproken, als levensader, transportas of grens. Verbeelding van de Waal vertelt het verhaal van de Waal aan de hand van vondsten, oude foto’s en schilderijen, zoals deze linoleumsnede van de bouw van de Waalbrug, die beide oevers van de Waal met elkaar verbindt (Eugène Lücker, 1933, collectie Museum Het Valkhof).

Verbeelding van de Waal op Locatie is een initiatief van Het Dijkmagazijn Beuningen, Stichting Lingewaard Natuurlijk, De Bastei, Erfgoed Gelderland en Bureau Overland. Het wordt mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Agendaoverzicht
Datum
donderdag 13 december 2018
Tijd
14:30
 - 
17:00
uur
Kosten
Gratis deelname
Locatie

Dijkmagazijn Beuningen /
Veldschuur Bemmel
Gelderland
Nederland