Workshop zaadbommen maken en proeverij

Net voor het weekend van de Nationale Bijentelling duiken we in de wereld van de (wilde) bij. In de natuurtuin van imker en natuurgids Joop Koopman gaan we zaadbommen maken voor wilde bijen. Deze buitenschoolse activiteit is voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar. Geef je snel op, want er zijn maar 20 plaatsen!

Aan de dijk staat een mooi huis met een hele oude boomgaard, er is een ooievaarsnest en er hangen steenuilenkasten. Om het huis is een oase van groen met kruiden, struiken en oude bomen, er is een moestuin en bij het kippenhok staat een bijenhotel voor wilde bijen! Op deze prachtige plek gaan we zaadbommen maken voor wilde bijen en smullen van de natuur.

Zaadbommen zijn kleine balletjes gemaakt van klei, aarde en zaden. Om ze te maken meng je klei(poeder), aarde en bloemenzaden met water en je maakt daar balletjes van. Je laat de balletjes drogen en zo kan je ze een jaar lang bewaren. Op een regenachtige lentedag kunnen ze gegooid worden op bijvoorbeeld een braakliggend terrein, een berm, je eigen tuin of in een pot op een balkon. Hier groeien dan bloemen uit die een voedselbron voor wilde bijen zijn.

Zaadbommen
Zaadbommen

Ook gaan we kijken welke insecten er nog meer leven in de struiken en in de nabijgelegen poel, terwijl we kunnen genieten van een BIJzonder lekker sapje. Joop is ook imker en maakt zijn eigen honing, uiteraard op bij-vriendelijke wijze! Honger gekregen? We maken iets lekkers van de honing en walnoten van Joop. Honger naar meer? Je kunt zijn honing en walnoten ook kopen. Vergeet in dat geval je kleingeld niet!

Deze activiteit maakt deel uit van ons WaalWoeMi-programma. Onder de naam WaalWoeMi organiseren De Bastei, Dijkmagazijn Beuningen en Bezoekerscentrum De Grote Rivieren het hele jaar door buitenactiviteiten in het rivierengebied in en rond Nijmegen voor kinderen en jongeren.   

Agendaoverzicht
Datum
woensdag 18 april 2018
Tijd
14:30
 - 
17:00
uur
Kosten
€ 3,00 / Vrienden van De Bastei € 1,50
Locatie

Doornikshof
Waaldijk 24
6681 KJ Bemmel
Nederland