Ontdekkingstocht: Speurtocht op de stuwwal

Ga jij mee de stuwwal ontdekken? Als je tussen 8 en 12 jaar oud bent kun je op woensdagmiddag 13 februari struinen over de heuvels en dalen van de prachtige oeroude stuwwal van Nijmegen, waar de Romeinen nog over hebben gelopen. De Bastei en IVN Rijk van Nijmegen organiseren deze activiteit gezamenlijk in het kader van de maandelijkse ontdekkingstochten.

Samen beklimmen we de stuwwal, die enorme berg zand en stenen. Is die daar altijd geweest? We zien hoe het water sporen heeft gemaakt in de zachte aarde. In de winter kun je extra goed zien hoe de bomen groeien. Zie jij wat het verschil is tussen het bos beneden en het bos op de top van de heuvel? Kun je een boom herkennen nu er nog geen blaadjes aan zitten? En lukt het jou om met je ogen dicht een boom te herkennen? Dat blijkt helemaal niet zo moeilijk! Door de storm zijn enkele bomen omgewaaid. Leuk voor ons, want nu kunnen we ze extra goed bekijken.

Spoorzoeken op de Stuwwal
Echt judasoor op een boomstronk (foto: Ans Schriever)

In het bos leven allerlei wilde dieren. Ze zijn schuw en houden zich verborgen. Met een beetje geluk vinden we hun sporen, zoals bijvoorbeeld dassenharen, want de dassen zijn hier heel actief. Ze kruipen onder het prikkeldraad door en dat is soms erg krap. We zien ook andere haarsporen (hond, haas, paard, wild zwijn) en na deze middag weet je ze van elkaar te onderscheiden. Het is altijd weer een verrassing wat we ontdekken. Misschien zien we de eerste voorjaarsbloeiers.

We maken een lekkere wandeling over de stuwwal, door het bos en langs weilanden met prachtige vergezichten.

Deze leuke en leerzame ontdekkingstocht duurt ongeveer twee uur. Trek stevige schoenen aan, want je moet klimmen en dalen. Verder eventueel regenkleding en natuurlijk warme kleren. Onderweg krijg je van ons wat te drinken.

Agendaoverzicht
Datum
woensdag 13 februari 2019
Tijd
14:30
 - 
16:30
uur
Kosten
€ 3,00 / Vrienden van De Bastei en IVN Rijk van Nijmegen € 1,50
Locatie

Slagboom Geldersch Landschap
Rijksstraatweg 92A
6573 DB Beek-Ubbergen
Nederland