TERRA_STORY: Ekaterina Semenova

Stichting Fabrikaat en De Bastei hebben de handen ineengeslagen voor een bijzonder programma. Op drie avonden kun je de Nijmeegse rivierklei op een verrassende manier beleven. Maak kennis met de experimenten van ontwerpers die bij Fabrikaat werkzaam zijn en proef letterlijk van keramiek vervaardigd van lokale klei.

Op unieke locaties aan de Waal schuif je aan voor een vijfgangendiner, uitgeserveerd op servies vervaardigd van Nijmeegse rivierklei. We nemen een kijkje in het groeiende archief van Nijmeegse kleisoorten, ontwikkeld door Fabrikaat. In dit archief worden de eigenschappen van een twintigtal lokale kleisoorten met elkaar vergeleken. Ontwerpers vertellen je over hun onderzoek naar deze klei en laten je hun producten op deze avond gebruiken.

Nieuwe verhalen van de grond waarop we leven

Op 3 juli schuift ontwerper Ekaterina Semenova (Rusland, 1988) aan. Ekaterina zoekt naar een methode waarop rivierklei circulair kan worden toegepast, zodat het na gebruik kan worden teruggegeven aan de natuur. Hiervoor experimenteert zij met verschillende methodes om klei stevig en waterafstotend te maken, zonder deze op hoge temperatuur te bakken, zodat deze weer in water oplosbaar is. Wanneer klei gebakken wordt boven de 573 graden verandert de moleculaire samenstelling en wordt het aardewerk. Dit onderzoekt ze onder meer door de klei onder hoge druk samen te persen, op lage temperatuur te drogen en door natuurlijke bindmiddelen toe te voegen om de klei te verstevigen of mee af te werken, zodat deze geschikt wordt om van te eten. Met de uitkomsten van haar onderzoek hoopt Ekaterina te kunnen komen tot een wegwerpservies: aardewerk geschikt voor éénmalig gebruik.

Let op: deze editie is Engelstalig.

TERRA_STORY

De TERRA_STORY-bijeenkomsten zijn onderdeel van het TERRA_TORY-project

Agendaoverzicht
Datum
woensdag 3 juli 2019
Tijd
18:00
 - 
23:00
uur
Kosten
€ 40,00 p.p. (inclusief vijfgangendiner met consumpties)
Locatie

Fabrikaat
Oosterhoutsedijk 88
6663 KV Nijmegen
Nederland