Basteicafé: De cultuurstrijd om de wolf

Op donderdag 12 september organiseert het Basteicafé een avond rond de wolf. Het zal niemand ontgaan zijn dat de terugkeer van de wolf in Nederland veel stof heeft doen opwaaien. De wolf als roofdier, en misschien ook als symbool, zet alles op scherp.

De presentatie is in handen van Ignace Latour. De sfeervolle muzikale omlijsting door Jan-Willem Koolen en de catering van DROOM! de Bastei maken deze avond compleet.

Lezingen

Nu de eerste welpjes zijn geboren...
door Thomas van Slobbe, algemeen directeur Stichting wAarde, en Karen Hermens, schapenhouder en eigenaar That Will Do

Workshop schapen van That Will Do

Toppredatoren als de wolf gelden als een aanwinst voor de Nederlandse natuur. Ze horen erbij. Maar niet iedereen is hier even gelukkig mee. De terugkeer van de wolf mag dan 'natuurlijk' zijn, maar moeten we alles wat natuurlijk is altijd omarmen? Zo ontspint zich een cultuurstrijd om de wolf, die op scherp wordt gezet nu de eerste welpjes in Nederland geboren zijn. Daarbij gaat het niet om de vraag of je voor of tegen de natuur bent. Ook mensen die heel veel van natuur houden, kunnen moeite hebben met de wolf.

Neem Karin Hermens, schapenhouder te Zyfflich. Met haar bedrijf That Will Do organiseert ze zeer vermakelijke en leerzame workshops, waarin ze mensen in contact laat komen met schapen en honden en het samenspel daartussen. "Ik hou van dieren - ik vind een wolf een prachtig dier - maar sinds bij ons in de buurt, bij Kleve en Emmerich, de eerste wolven zijn gesignaleerd, heb ik er slapeloze nachten van."

Wat doen we met de wolf?
door Thomas van Slobbe, algemeen directeur Stichting wAarde

'Dierenvreugd en Leed II'

Natuur verrijkt ons leven. We kunnen er van genieten. Ons één voelen met de natuur. Tal van onderzoeken tonen aan dat natuurbeleving een positief effect heeft op onze gezondheid en ons welbevinden. Tegelijkertijd is de natuur ontzettend wreed. Dieren doden dieren op vaak gruwelijke wijze. Natuur brengt pijn en angst en ziektes en ellende.

Deze twee kanten van natuur laten zich soms moeilijk met elkaar verenigen. En dat zien we terug in discussies over de wolf. Veel mensen vinden de wolf een prachtig dier, en vinden dat de wildheid een plaats verdient in Nederland. Anderen wijzen erop dat we niet voor niets steeds meer afstand van natuur genomen hebben. Beschaving houdt zich ver van de wrede schemerzones en de rotting van natuur, en daar plukken wij de vruchten van. We leven immers langer en welvarender. Tijdens het tweede deel van deze avond gaan wij hierover in discussie met de zaal.

De uitdaging van samenleven met de wolf
door Martin Drenthen, universitair hoofddocent milieufilosofie aan de Radboud Universiteit

Grottekening wolf

Terwijl terugkeer van de wolf door sommigen wordt bejubeld als bekroning op het natuurbeleid, zijn anderen juist bang dat de wolf zich hier al te zeer op z'n gemak gaat voelen. Er moet wel iets met deze dieren mis zijn wanneer ze hier verschijnen: een echte wilde wolf zou immers nooit uit zichzelf naar het volle Nederland komen, en zou toch nooit uit zichzelf op een stoep, langs een weg of over een brug lopen. Toch?

Maar de wolf is bij uitstek het dier dat zich niks aantrekt van de grens tussen natuur en cultuur, die voor ons zo belangrijk lijkt te zijn. En het dier confronteert ons daarmee met het feit dat onze bestaande ideeën over de verhouding tussen mens en natuur misschien toe zijn aan herziening.

Workshop

Op zondag 22 september is er speciaal voor de deelnemers van dit Basteicafé een gezellige workshop.

Maak kennis met de honden en de schapen en kom alles over ze te weten. Bovenal leer je tijdens deze workshop op een ongedwongen manier elkaar nóg beter kennen! Schapen drijven... iedereen kan het! Eerst komen alle facetten van het metier aan bod. Kan elke hond het? Wie moet het schapen drijven eigenlijk leren, de hond of het baasje? Hoeveel training vergt het? Hoe communiceer je met de hond en wat doet je lichaamstaal met de schapen? Kortom, een unieke belevenis waar iedereen nog lang over zal napraten!

Aanvangstijd: 15.00 uur | Kosten: 10 euro p.p. | Plaats : Zyfflich

Wil je hierbij zijn, stuur dan een mail naar info@thatwilldo.nl

Deze clip symboliseert het samengaan van natuur en mens, met een wolf(shond) in de hoofdrol in een Nijmeegs decor.
Agendaoverzicht
Datum
donderdag 12 september 2019
Tijd
20:00
 - 
22:30
uur
Kosten
€ 5,00 / Vrienden van De Bastei € 3,00
Locatie

De Bastei
Waalkade 83
Ingang: Entreegebouw, Lange Baan 4
Nijmegen
Nederland