Basteicafé: Waalkunst

Deze avond staat in het teken van de tentoonstelling Het Waalgeluk, die momenteel in De Bastei te zien is. We kijken door de ogen van kunstenaars naar onze omgeving: de Waal, de bruggen en het rivierenlandschap. Hoe laten kunstenaars zich inspireren door het landschap? Wat voor keuzes maken ze daarbij en hoe geven ze hun ideeën vorm?

Met een drietal lezingen gaat dit Basteicafé in op de relatie die kunstenaars hebben met de Waal en het rivierenlandschap. De presentatie is in handen van Eric Brouwer. De sfeervolle muzikale omlijsting door Maarten van de Ven en de catering van DROOM! De Bastei maken deze avond compleet.

Lezingen

Gezicht op het Valkhof en oostelijk deel van de stad (aquarel, Dirk van der Burg, 1743)

Een bijzonder stadsbeeld in een bijzonder landschap
door Wim de Natris, kunsthistoricus

Nijmegen heeft een unieke ligging: aan de rivier de Waal, op de hellingen van de stuwwal. Al vroeg in de geschiedenis trok dit de aandacht van cartografen, beeldend kunstenaars en later ook fotografen. De liefde-haatrelatie met de rivier - enerzijds bedreigend, anderzijds leven brengend - is door kunstenaars op talloze manieren verbeeld. Van de eerste voorstelling van de stad, een summiere aantekening op de Tabula Peutingeriana uit de derde of vierde eeuw tot de laatste reeks Nijmegenprenten van Diana Huijts uit 2018 hebben kunstenaars de Waalstad vastgelegd en daarmee tegelijkertijd ook haar bewogen geschiedenis.

De Waalbrug bij laagwater, Doro Krol, 2019

Waalgeluk
door Doro Krol, kunstenaar

"De Bastei is voor mij een speciale locatie, die bij uitstek past bij mijn werk, veel beter dan welke galerie ook. De kern van mijn tentoonstelling 'Het Waalgeluk' wordt gevormd door landschapsschilderijen. Als je heel goed kijkt, kun je ongelooflijk van de natuur genieten. Ik wandel veel in alle jaargetijden en laat de kleuren op me inwerken. Mijn schilderijen maak ik in mijn atelier met behulp van foto's die ik van buiten meebreng. In het landschap zelf kan ik niet zo goed schilderen, vanwege de wind en omdat het licht en daarmee het landschap steeds verandert. Ik word altijd weer geïnspireerd door de natuur rond de Waal. Je ziet gewoon hoe de rivier dit gebied gevormd heeft."

Eigen zicht op Nijmegen bij hoogwater, ets-aquarel, Marjolijn Rigtering

De rivier leeft in mij
door Marjolijn Rigtering, kunstenaar en docent kunstvakken

"Het eeuwig bewegen van het water en de schepen die stroomopwaarts en stroomafwaarts varen... het boeit me. Er is altijd leven op de rivier. Vanaf het Traianusplein in Nijmegen ben je binnen vijf minuten in een van de prachtigste polders van Nederland. Je vindt er een landschap met het water van de rivieren, de rugdekking van heuvels en bossen, een weids uitzicht over akkers en weilanden en hier en daar een pittoreske toren van een dorpje... honderden schilderijen zie ik er elke dag weer. In de polder is veel cultuur in allerlei vormen, maar ook verdwenen cultuur. Je mag in de Gelderse Poort dwars door het land struinen en dat doe ik dan ook heel graag! Ik schilder en teken dan impressies van het landschap." 

Excursie

Er wordt deze keer geen excursie georganiseerd vanuit het Basteicafé.

Doro Krol organiseert op zondag 17 februari wél een winterwandeling van 14.00 tot 16.00 uur onder leiding van Jan Rijnders. De kosten bedragen € 10,- per persoon. Interesse? Meld je dan aan via dkrol@fo.nl onder vermelding van 'winterwandeling 17 februari' , naam, e-mailadres en telefoonnummer. Of bel Doro Krol: 06-18903887.

Agendaoverzicht
Datum
donderdag 14 februari 2019
Tijd
20:00
 - 
22:30
uur
Kosten
€ 5,00 / Vrienden van De Bastei € 3,00
Locatie

De Bastei
Waalkade 83
6511 XR Nijmegen
Nederland