TERRA_STORY: Billie van Katwijk

Stichting Fabrikaat en De Bastei hebben de handen ineengeslagen voor een bijzonder programma. Op drie avonden kun je de Nijmeegse rivierklei op een verrassende manier beleven. Maak kennis met de experimenten van ontwerpers die bij Fabrikaat werkzaam zijn en proef letterlijk van keramiek vervaardigd van lokale klei.

Deze avond is volgeboekt. Je kunt je helaas dus niet meer inschrijven voor deze activiteit.

Op unieke locaties aan de Waal schuif je aan voor een vijfgangendiner, uitgeserveerd op servies vervaardigd van Nijmeegse rivierklei. We nemen een kijkje in het groeiende archief van Nijmeegse kleisoorten, ontwikkeld door Fabrikaat. In dit archief worden de eigenschappen van een twintigtal lokale kleisoorten met elkaar vergeleken. Ontwerpers vertellen je over hun onderzoek naar deze klei en laten je hun producten op deze avond gebruiken.

Nieuwe verhalen van de grond waarop we leven

Op 17 juni schuift ontwerper Billie van Katwijk (Nederland, 1994) aan. Billie is haar project gestart met een materiaalonderzoek naar de toepasbaarheid van de lokale klei. Om de klei beter te leren kennen heeft ze verschillende stooktemperaturen en combinaties met andere kleisoorten uitgeprobeerd. Het resultaat is een rijk kleurenpalet van verschillende klei-bodies. Naar voorbeeld van het Romeinse ambacht heeft ze tevens terra sigillata (een ultrafijn leemdestillaat, de voorloper van het keramisch glazuur) gemaakt van de klei. De klei-bodies uit het vooronderzoek leiden tot het ontwerp voor een nieuw product, dat enerzijds refereert aan het vroegere rivierenlandschap en het gebruik van de klei door de eeuwen heen, en anderzijds een hedendaags verhaal vertelt.

TERRA_STORY

De TERRA_STORY-bijeenkomsten zijn onderdeel van het TERRA_TORY-project

Agendaoverzicht
Datum
maandag 17 juni 2019
Tijd
18:00
 - 
23:00
uur
Kosten
€ 40,00 p.p. (inclusief vijfgangendiner met consumpties)
Locatie

Fabrikaat
Oosterhoutsedijk 88
6663 KV Nijmegen
Nederland