Basteicafé: De Bastei als Nijmeegse schatkamer van archeologie

Tijdens dit Basteicafé duiken we dieper in de Romeinse archeologische opgravingen op het terrein van De Bastei. Harry van Enckevort vertelt over deze bijzondere plek binnen Romeins Nijmegen en de bijbehorende opgravingen die hier zijn gedaan. Bas van Lingen vertelt hoe deze opgravingen doorwerken in het programma van museum De Bastei.

Dit Basteicafé is volgeboekt. Je kunt je helaas dus niet meer inschrijven voor deze activiteit. Het eerstvolgende Basteicafé is op donderdag 8 januari. Houd onze website in de gaten voor meer informatie.

Tussen 2015 en 2018 voerde Bureau Archeologie en Bodemkwaliteit van de gemeente Nijmegen archeologisch onderzoek uit aan de voet van de Valkhofheuvel. Daarover publiceerde het Bureau een tweedelig verslag, dat kort is samen te vatten: vroeger stond op deze plek een belangrijke Romeinse poort met wegdek, daarna verschenen middeleeuwse vestingwerken en nog later huizen voor de gegoede burgerij. Maar daarmee doen we de rijkdom van het onderzoek uiteraard tekort. Het rapport schetst ruim 2000 jaar aan fascinerende ontwikkelingen van deze bijzondere plek voor Nijmegen. De nieuwe inzichten en het vondstmateriaal kregen een plek in de vaste presentatie van museum De Bastei.

Rapport archeologisch onderzoek bouwput De Bastei

Complex en uniek knooppunt van archeologie

Wat volgens Harry van Enckevort, senior archeoloog van Bureau Archeologie en Bodemkwaliteit van de gemeente Nijmegen, opvalt aan dit onderzoek is de enorme complexiteit van deze opgraving. Dit knooppunt van bouwhistorie is opgebouwd uit bouwlagen uit verschillende tijdsperioden: steeds bouwde men voort op het werk van vorige bewoners, soms dwars door eerdere resten heen. Ook recycleden de werklieden materialen om nieuwe gebouwen te maken.

Uit het onderzoek blijkt dat er op de locatie van De Bastei al vóór de Romeinen een belangrijke weg lag. In de Romeinse periode vormde deze een verbinding tussen de rivier en de stad. 

Door de opgravingen is ook meer duidelijkheid gekomen over de bewoners van deze plek. “Voor De Bastei is dit van belang, want persoonlijke verhalen zijn een goede manier om de geschiedenis tot leven te wekken en je in te leven”, zegt Bas van Lingen, medewerker Tentoonstellingen en Presentaties van De Bastei.

Het belang van beleving is groot. De archeologische resten die in De Bastei in situ worden gepresenteerd zijn namelijk een unicum in Nederland, uniek zelfs voor Europa. Het archeologisch complex in De Bastei is dan ook van nationaal belang voor het beleven en begrijpen van 2000 jaar bouwgeschiedenis.  

De presentatie van deze avond is in handen van Eric Brouwer. De sfeervolle muzikale omlijsting door huis-dj's Jan-Willem Koolen en Maarten van de Ven plus de catering van DROOM! de Bastei maken deze avond compleet.

Agendaoverzicht
Datum
donderdag 8 december 2022
Tijd
20:00
 - 
22:30
uur
Kosten
€ 5,00 / Vriend van De Bastei € 3,00
Locatie

De Bastei
Lange Baan 4
6511 XJ Nijmegen
Nederland