Basteicafé: Gif & Groen

Met Operatie Steenbreek werken we in Nijmegen aan vergroening van onze stad. Dat doen we voor het klimaat en de biodiversiteit, maar ook voor onze eigen gezondheid. Openbaar groen en onze tuinen dragen bij aan een beter milieu. Maar weten we eigenlijk wel of ons groen van de kwekers vrij is van gif?

Basteicafé: Gif & Groen

Biologische kwekers hebben nauwelijks aandeel in het aanbod van plantgoed. Pesticiden worden nog overal gebruikt bij de kweek, in de bollenteelt nog het meest. Dat is niet alleen een groot risico voor de gezondheid van kwekers, want pesticiden verspreiden zich daardoor ook nog steeds in ons milieu. En met welke gevolgen?

Het Basteicafé onderzoekt deze avond met een drietal lezingen de gevaren van dit pesticidengebruik en verkent betere alternatieven. De avond komt tot stand vanuit het initiatief 'GifvrijGroen' van Operatie Steenbreek Nijmegen, FLORON en IVN Rijk van Nijmegen. De presentatie is in handen van Ignace Latour. De sfeervolle muzikale omlijsting door Jan-Willem Koolen  en Maarten van de Ven en de catering van DROOM! de Bastei maken deze avond compleet.

Lezingen

Myrthe Frissen (arts-onderzoeker Radboudumc) gaat in op de gezondheidsrisico's van pesticiden voor de mens. Er bestaan al langer aanwijzingen dat het gebruik van pesticiden het risico op het krijgen van de ziekte van Parkinson verhoogt. De Nijmeegse hoogleraar neurologie Bas Bloem sprak in dit kader al van een pandemie en pleitte voor strengere toelatingseisen en een verbod op 'middelen die niet volledig veilig zijn'. Myrthe zal een overzicht geven van mogelijke gezondheidsgevolgen van het gebruik van pesticiden, met speciale aandacht voor neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson.

Margriet Mantingh (voorzitter Pesticide Action Network) vertelt wat bekend is over de residuen op planten, bloemen en bloembollen van tuincentra en het effect op milieu en biodiversiteit. In de EU, dus ook in Nederland, zijn geen wettelijke regels voor maximaal toelaatbare gehalten van pesticiden op sier- en potplanten en snijbloemen, waardoor in feite alle soorten residuen en in hoge gehalten zijn toegestaan. Sinds 2016 heeft de sierteeltsector ambities voor een duurzamere sierteelt geformuleerd, maar hoe duurzaam is de gangbare sierteelt inmiddels?

Arjan Vernhout (voorzitter Stichting NL Bloeit!) laat zien dat het zonder gif kweken van tuinplanten goed te doen is en dat er ook vraag naar is in Nijmegen. Hij gaat nog een stap verder: door te kiezen voor inheemse flora wordt de biodiversiteit extra ondersteund. Met 'Planten van hier' draagt de stichting NL Bloeit! op deze manier bij aan een duurzame leefomgeving.

Agendaoverzicht
Datum
donderdag 12 mei 2022
Tijd
20:00
 - 
22:30
uur
Kosten
€ 5,00 / Vrienden van De Bastei € 3,00
Locatie

De Bastei
Lange Baan 4
6511 XJ Nijmegen
Nederland