Basteicafé: Vestingstad Nijmegen 1750

Het eerste Basteicafé van 2023 neemt je mee naar het Nijmegen van 1750. In dat jaar meet de Groninger militair ingenieur Klaas Willem Kiers de vestingstad Nijmegen op, met het doel een maquette van Nijmegen te maken. Peter Altena en Paul Klinkenberg leiden je rond. De stadstekenaars van Nijmegen, Ernie Bossmann en Gabi Rets geven in woord en beeld hun kijk op de vestingstad van toen en het Nijmegen van nu.

Dit Basteicafé is volgeboekt. Je kunt je helaas dus niet meer inschrijven voor deze activiteit. Het eerstvolgende Basteicafé is op donderdag 9 februari. Houd onze website in de gaten voor meer informatie.

In de schatkamer van het Nationaal Archief bevinden zich twee vrijwel onbekende plattegronden van de stad Nijmegen uit het jaar 1750. Nijmegen was een belangrijke vestingstad in die tijd. Naast de zeer gedetailleerde plattegronden is er ook nog een uniek schetsboek met een enorme reeks aan opmetingen en tekeningen. Je krijgt zo een mooi beeld van Nijmegen rond 1750. De maker van het schetsboek van die plattegronden is militair ingenieur Klaas Willem Kiers. Hij kreeg van stadhouder Willem IV de opdracht om de stad en vesting in kaart te brengen. Wat is er gedaan met het werk van Kiers?

Vestingstad Nijmegen 1750

Paul Klinkenberg en Peter Altena hebben beiden diverse historische publicaties over Nijmegen en omgeving op hun naam staan. Het boek ‘Vestingstad Nijmegen 1750’, dat zij samen met Paul van der Heijden maakten, biedt een tot op heden onbekende schat aan schetsen en tekeningen van Nijmegen. Van stukjes binnenstad en vesting, verloren en herkenbaar Nijmegen.

Ernie Bossmann en Gabi Rets zijn de huidige en de voormalige stadstekenaar van Nijmegen, met als taak om twee jaar lang beeldend verslag te doen van de dynamiek in Nijmegen.

De presentatie is in handen van Ignace Latour. De sfeervolle muzikale omlijsting door de huis-dj’s Jan-Willem Koolen en Maarten van de Ven plus de catering van DROOM! de Bastei maken deze avond compleet.

Agendaoverzicht
Datum
donderdag 12 januari 2023
Tijd
20:00
 - 
22:30
uur
Kosten
€ 5,00 / Vrienden van De Bastei € 3,00
Locatie

De Bastei
Lange Baan 4
6511 XJ Nijmegen
Nederland