Basteicafé: Steengoed

Het steenrijke erfgoed van Gelderland staat in de schijnwerpers tijdens ons 47e Basteicafé. We kijken naar de bredere context van de Gelderse baksteenindustrie. Hoe zag het sociale leven van de steenbakkers er destijds uit? Wat zijn de recente ontwikkelingen bij het steenbakken en hoe werkt de huidige baksteenindustrie? Op welke manier heeft deze geschiedenis ons landschap getekend en welke gerelateerde activiteiten zien we er nu nog in terug?

Waar kunnen we dit Gelders erfgoed beter bekijken dan in ons eigen museum? Gevestigd in een bastei, met daarbinnen ook de restanten van de 14e-eeuwse stadsommuring en de oorspronkelijke Stratemakerstoren, deels gebouwd met Gelderse bakstenen.

Lezingen

André Bleumer, sales manager bij Zilverschoon Randwijk, en Jacoline Zilverschoon, medewerker Cultuur- en Erfgoedpact, zullen tijdens het Basteicafé ingaan op de wijze waarop Steenbakkerij Randwijk erin slaagt om eeuwenoude tradities en ambachtelijke processen te combineren met baanbrekende duurzaamheidsinitiatieven. Zo slaat de fabriek een brug tussen het behoud van ons verleden en de zorg voor onze toekomst, waarbij het rijke erfgoed van de steenbakkerij hand in hand gaat met innovatieve oplossingen voor de uitdagingen van morgen.

Vervolgens laat Hylke Roodenburg, medewerker Monumenten Advies Bureau, ons zien en horen wat de gevolgen van de kleiwinning en het productieproces in ons landschap zijn. Welke sporen zijn er te vinden in het huidige landschap tussen Druten en Millingen aan de Rijn? 

Historisch socioloog René van Hoften gaat in op de positie van de steenwerkers en de fabriekseigenaren in onze steensector gedurende de 19e en 20e eeuw. Hij vertelt het meeslepende verhaal over de werkomstandigheden van de steenwerkers, de stakingen en de oprichting van de steenwerkersbond. Hij schetst ons een steengoed beeld uit die periode.

De presentatie is in handen van Veronie Kobussen. De sfeervolle muzikale omlijsting door de huis-dj’s Jan-Willem Koolen en Maarten van de Ven plus de catering van Pura maken deze avond compleet.

Steenfabrieksarbeiders/sters van de fabriek de Groenlanden uit de Ooij, van eigenaar Robert Janssen, 1922, bron Willem Ebben
Arbeiders van de steenfabriek De Groenlanden in de Ooijpolder, van eigenaar Robert Janssen uit Nijmegen, 1922. Bron: Willem Ebben.
Agendaoverzicht
Datum
donderdag 10 oktober 2024
Tijd
20:00
 - 
22:30
uur
Kosten
€ 7,50 | Vrienden van De Bastei € 5,00
Locatie

De Bastei
Lange Baan 4
6511 XJ Nijmegen
Nederland