De wolf komt eraan

De wolf komt eraan... Van 17 december tot en met donderdag 19 december wordt de wolf opgezet in het museumdepot. Ben jij benieuwd hoe dat gaat? Via een speciale live stream kun je meekijken!

Meekijken via live stream

Op dinsdag 17 december, woensdag 18 december en donderdag 19 december zenden we een live stream uit via Instagram, vanuit het museumdepot waar de wolf wordt opgezet. Het opzetten van een dier (taxidermie) is heel precies werk. Onze preparateur komt speciaal vanuit Frankrijk om de wolf op te zetten. Ben je benieuwd hoe dat in zijn werk gaat? Wil je meer weten over 'onze' wolf en de biologie van dit roofdier? Op donderdag 19 december tussen 10.00 - 11.00 uur houden we een speciaal vragenuurtje met ons Hoofd Collectie, Daphne Niehoff, in de live stream. Stuur je vragen van tevoren in via pr@debastei.nl.

Wolf in Museum De Bastei

In het voorjaar van vorig jaar heeft Museum De Bastei een dode wolf gekregen van Wageningen Environmental Research. Het ging om een jong mannetje van regionale herkomst. Deze wolf wordt begin 2025 te worden tentoongesteld in het museum.

In Museum De Bastei vind je dieren uit de regio, vanuit de bossen op de stuwwal tot de uiterwaarden en de rivier. Op deze manier leren onze bezoekers de andere bewoners uit onze leefomgeving te kennen. Om diezelfde leefomgeving gezond te houden is het van belang dat we de ruimte delen met anderen zoals de ooievaar, de steur en de wolf. Maar hoe doe je dat?

Herkomst van de wolf 

Onze wolf is 13 april in botsing gekomen met een auto op de A12 bij Zevenaar. Hij is uiteindelijk, door een faunabeheerder van Stichting Wildaanrijdingen Nederland, doodgeschoten om hem uit zijn lijden te verlossen. De wolf was bekend onder de noemer GW2937m en afkomstig uit een Vlaamse roedel. Het is de vierde nakomeling van deze roedel die in het Nederlandse verkeer is gesneuveld. Jonge wolven leggen soms honderden kilometers af om een eigen territorium te zoeken. Omroep Gelderland schreef eerder al een artikel over deze jonge wolf.

De wolf is uitvoerig onderzocht door Wageningen Environmental Research en het Dutch Wildlife Health Center. De schedel en huid zijn in ons depot geprepareerd. De huid is daarna professioneel gelooid in Duitsland. Eind dit jaar zal onze vaste zoogdierpreparateur de wolf opzetten. De verwachting is dat de wolf in het vroege voorjaar in ons museum is te bezichtigen.

Museumeducatie

In het voorjaar van 2025 kun je dus oog in oog komen te staan met de wolf in het museum. Voor het verhaal over de regionale natuur is de wolf een belangrijk figuur. De wolf is, als roofdier, een soort die ons veel vertelt over de gezondheid van het ecosysteem. Ons museumverhaal richt zich op het samenleven tussen mens, rivier en natuur. Door de wolf in ons museum te presenteren, nodigen we bezoekers uit om dit dier op een veilige manier te leren kennen. Om nieuwe inzichten op te doen. En om na te denken over wat het nu echt betekent om samen te leven met de natuur om ons heen. De natuur waar wijzelf ook onderdeel van zijn.