In Doro Krol huizen twee zielen. Van de ene kant zoekt ze de stilte op bij haar wandelingen door de natuur en werkt ze de indrukken die ze daarbij opdoet uit in de eenzaamheid van haar schildersatelier, van de andere kant is zij enorm graag druk in de weer met mensen en heeft ze een groot netwerk om zich heen om allerlei activiteiten te ontplooien. Haar visitekaartje weerspiegelt dat dubbele: het is aan beide zijden bedrukt. Op de ene zijde introduceert zij zichzelf als beeldend kunstenaar, op de andere zijde vind je haar evenementenbureau ‘Het andere uitje’. Ook in haar opleiding heeft ze aan beide aspecten aandacht besteed, eerst cultureel werk, daarna een kunstopleiding. Van 13 januari tot en met 17 maart is haar expositie Het Waalgeluk te zien in de Arkelzaal van De Bastei.

Doro vertelt: "De Bastei is voor mij een speciale locatie, die bij uitstek past bij mijn werk, veel beter dan welke galerie ook. De kern van mijn tentoonstelling wordt gevormd door landschapsschilderijen. Als je heel goed kijkt, kun je ongelooflijk van de natuur genieten. Ik wandel veel in alle jaargetijden en laat de kleuren op me inwerken. Mijn schilderijen maak ik in mijn atelier met behulp van foto's die ik van buiten meebreng. In het landschap zelf kan ik niet zo goed schilderen, vanwege de wind en omdat het licht en daarmee het landschap steeds verandert.

Doro Krol
Doro Krol

Ik word altijd weer geïnspireerd door de natuur rond de Waal. Je ziet hoe de rivier dit gebied gevormd heeft. Ik word zeer gelukkig als ik in de Ooij wandel en bijvoorbeeld kijk naar de spiegeling van de bomen in de Bisonbaai.

Over de Waal ben ik ook een film aan het maken. Ik probeer de kracht van de rivier binnen te halen in De Bastei, zodat je die ook daar beleven kunt. Ik heb nu ongeveer 10 uur film. Die ben ik aan het monteren. Een mooi beeld vind ik de Waalstrandjes, waarover het water als het ware op-en-neer gezogen wordt door de voorbijvarende boten, het spel van dat alsmaar klotsende water. Ik denk dat ik de film in een installatie ga verwerken.

Alles wat ik doe wil ik naar De Bastei brengen. Zo zal ik mijn atelier voor de duur van de tentoonstelling hiernaartoe verplaatsen. Ik hoop dat werken in De Bastei mij zal inspireren ook in grote formaten te gaan schilderen. Dat kan ik in mijn huiskameratelier niet.

Een jaar geleden ben ik schilderles gaan geven. Ook dat wil ik in De Bastei gaan doen. Ik ga een schildercursus geven en workshops in het afdrukken van vogels op een Japanse manier. Het grappige is dat ik van lesgeven zelf ook weer leer. Ik ben nog beter naar mijn omgeving gaan kijken, doordat ik mijn leerlingen steeds weer wijs op het belang van nauwkeurig waarnemen. Mijn schilderijen zijn daardoor preciezer en rijker geworden.

Een onderdeel van de tentoonstelling zal bestaan uit een installatie met vogels uit het depot van De Bastei, gecombineerd met afbeeldingen (schilderijen, druksels en tekeningen). Ik zou zoiets ook best eens willen doen met konikpaarden of gallowayrunderen, maar dan moet je een enorme ruimte hebben.

Het Waalgeluk
Landschap met veel kleur, Doro Krol

Het bijzondere van De Bastei is dat er niet alleen tentoonstellingen plaatsvinden, maar dat het ook een podium is voor allerlei activiteiten. En precies het soort activiteiten die mij ook aanspreken. Ik wil daar tijdens de expositie dan ook mijn steentje aan bijdragen. Toen ik nachtburgemeester van Nijmegen was, ging ik dingen waar ik zelf van genoot ook voor anderen organiseren. Later bracht ik op eigen initiatief allerlei creatievelingen in Nijmegen bij elkaar en nu wil ik in samenwerking met De Bastei activiteiten gaan opzetten. Daar horen zeker wandelingen en fietstochten bij. Ik ken genoeg mensen die ze op een deskundige manier kunnen begeleiden. Bijvoorbeeld iemand die op een bevlogen manier kan vertellen over de nevengeul van de Waal.

Daarnaast ga ik workshops vogeltjes drukken of tekenen combineren met een winterwandeling, vooral in de voorjaarsvakantie, als de kinderen vrij zijn.

Het is misschien wat veel, dit alles. Maar er is ook een jaarkalender van mijn kunstwerken met de titel 'Het Waalgeluk' en daar staan alle activiteiten op. Deze kalender heb ik gemaakt in samenwerking met mijn grafisch ontwerper Bambi Boland en De Bastei. Het is een kalender met schilderijen van alle jaargetijden, een mooie keuze uit mijn werk, maar tevens een overzicht van een jaar vol schilderlessen, workshops en andere activiteiten, geïnspireerd op het landschap."

Het ziet ernaar uit dat Doro Krol en De Bastei een gelukkige combinatie zullen vormen.

Tekst: Jos Schoots, december 2018