Groene Schoolpleinen Conferentie

Verslag Groene Schoolpleinen Conferentie - 20 juni 2018

Op groene schoolpleinen zijn kinderen aardiger voor elkaar, bewegen kinderen meer en zijn ze gezonder en gelukkiger. Tevens biedt een groen schoolplein een breed scala aan leuke mogelijkheden als buitenlokaal. Niet alleen voor natuurles, maar ook als context voor taal, rekenen en meer. Steeds meer scholen willen een groen schoolplein, maar er zijn ook een hoop vragen. Hoe kom ik aan financiering? Hoe ontwerp ik het beste een groen schoolplein? Op woensdag 20 juni organiseerde IVN Gelderland in samenwerking met de Bastei, het netwerk Gelderse NME-centra en gemeente Nijmegen een drukbezochte conferentie voor scholen die aan de slag willen met een groen schoolplein. 

Wethouder Grete Visser van gemeente Nijmegen, European Green Capital 2018, opende de dag met het onderstrepen van het belang om op jonge leeftijd veel in contact te komen met natuur: “Het zijn de kinderen van nu die uiteindelijk op moeten groeien tot natuurbewuste volwassenen.”. Daarnaast  gaf ze aan dat naast het welzijn van kinderen ook onder meer insecten meer kans krijgen door de realisatie van meer groen in de stad.

Linda IJmker, projectleider bij IVN en dagvoorzitter van deze conferentie benadrukte dat er steeds meer aandacht komt voor groene schoolpleinen. In een panelinterview kwamen de ervaringen van twee scholen aan bod die zelf al een groen schoolplein hebben.

Jan-Willem Helmink, directeur de Verwondering in Nijmegen-Lent en daarmee gastheer van de conferentie gaf nog een belang aan: “Uiteindelijk zie je hele blije kinderen, en dat is waar je het voor doet.”

Ook aanwezig in het panel was Indra Span, Procesmanager Natuur & Landschap van de Provincie Gelderland. Zij kwam met het grootste nieuws van de dag en kondigde tijdens de conferentie aan dat scholen vanaf het najaar een subsidie aanvraag van maximaal € 17.500-, kunnen indienen bij de Provincie Gelderland om zo de realisatie van groene schoolpleinen te stimuleren.

Meer informatie over de inhoud van deze dag is hier te vinden.

Wil jij als school aan de slag met een groen schoolplein? Klik dan hier voor de subsidieregeling van de Provincie Gelderland.