Zij doen ook mee! Hubert Bruls

Hubert Bruls, de burgemeester van Nijmegen, steunt de campagne Operatie Steenbreek en is één van de gezichten van de campagne. Hij roept iedereen op om mee te werken aan het vergroenen van de stad: 'stenen eruit, GROEN erin!'. Dat is belangrijk omdat regenwater niet goed wordt afgevoerd als er te veel tegels in een tuin of straat liggen. Ook zorgt een groene omgeving voor een prettiger klimaat bij warme dagen. De gemeente werkt volop mee door het vergroenen van veel openbare ruimtes in de stad.

Veranderend klimaat

Burgemeester Bruls: "Het klimaat verandert, dat is een feit. Dus we krijgen vaker te maken met hevige regenbuien, waarbij het riool in korte tijd enorm veel water moet verwerken. Hoe meer groen, hoe gemakkelijker het water weg kan lopen. Daardoor ontlasten we het riool en voorkomen we het onderlopen van kelders. Daarnaast krijgen we ook te maken met meer tropische dagen. Heerlijk als je op een terras zit, maar het heeft ook een andere kant. Zo is een stenige stad bij zomerse temperaturen maar liefst 7 graden warmer dan een groene stad. Eigenlijk is dat heel logisch: de stenen houden warmte vast en koelen nauwelijks af als de zon weg is. Terwijl groene plekken juist wel afkoelen en bovendien zorgen bomen ook voor schaduw. Het mooie is dat iedereen mee kan doen met Operatie Steenbreek: stenen eruit en groen erin. Zo eenvoudig kan het zijn. Zo kunnen we samen de stad nog groener en aangenamer maken!"

Groene uitstraling

De gemeente pakt grote, stenige ruimtes aan, zoals het Joris Ivensplein en de Waalkade, waarbij duizenden tegels plaats hebben gemaakt voor een groene oase. In de wijken zelf legt de gemeente - in overleg met de bewoners - nieuwe groenvakken aan en vergroot daar waar mogelijk de boomspiegels. Bewoners worden uitgenodigd om boomspiegels te adopteren en om hun eigen voor- en achtertuin aan te pakken. Ook een balkon kan natuurlijk vergroend worden. Zo slaan gemeente én bewoners de handen ineen om van Nijmegen een echte groene stadte maken.

Wijkkaravaan

Sinds maart 2018 zijn elk jaar ruim 100.000 tegels verwijderd uit Nijmegen! Dit gebeurde ook tijdens zogenaamde wijkkaravanen. Bewoners die in een wijk hun tuin willen vergroenen kunnen door Operatie Steenbreek een wijkkaravaan laten organiseren waarbij we containers plaatsen om stenen af te voeren en grond en plantjes uit te delen. Mail naar netwerk.steenbreek@debastei.nl als je interesse hebt.

Burgemeester Bruls is ambassadeur van Operatie Steenbreek Nijmegen.
Burgemeester Hubert Bruls is ambassadeur van Operatie Steenbreek Nijmegen