Veldles Struinen door de Stadswaard

Ben je op zoek naar een leuke én leerzame buitenactiviteit voor je groep? Dan is dit veldlesprogramma in de Stadswaard zeker de moeite waard! Hiermee gaan leerlingen van groep 5, 6, 7 en 8 op onderzoek uit in de nieuwe wildernis op loopafstand van Nijmegen.

We starten in De Bastei en bekijken in de expositie o.a. vogels en grazers van de Stadswaard. Daarna lopen we samen naar het natuurgebied. Ter plekke aangekomen vertelt de begeleider van het museum het een en ander over dit mooie gebied. We kijken naar de opbouw van het landschap en horen over het beheer en de inzet van grazers. Ook de geul die pas is gegraven komt in beeld.

Boren om de grond te bekijken (foto: Tessa Faye Buck)

Dan splitst de klas op in twee groepen, die ieder een rondgang maken in het gebied. Met alle zintuigen op scherp verkennen en ervaren de leerlingen landschap, planten, dieren, bodem, water en rivier. Ze doen een grondboring en onderzoeken de grond op gelaagdheid, zand- en kleigehalte. Onderweg zoeken en verzamelen de leerlingen planten en kleine beestjes, om deze daarna met de hele groep nader te bekijken en te bespreken. En met een beetje geluk ontmoeten ze gallowayrunderen en konikpaarden! Misschien nog wel belangrijker is dat er tijd is om te genieten van het landschap. Even lekker struinen in het veld of langs de rivier!

Heb je speciale wensen bij het invullen van de veldles?  Laat ons dit van tevoren graag even weten, dan kunnen we in overleg bespreken hoe we daarop kunnen inspelen.

Kosten 
Tot oktober 2020 is deelname kosteloos, dankzij financiering vanuit het project Green Blue Rhine Alliance.

Praktische informatie:
Het veldlesprogramma duurt ongeveer 2,5 uur, van 9.30 tot 12.00 uur. Het wordt zeer gewaardeerd als enkele ouders kunnen helpen bij de begeleiding. Samen met de gidsen van De Bastei staan ze in voor een geslaagde ochtend in de vrije natuur.

Let op: gepaste kleding om buiten in het veld te lopen wordt aanbevolen!

Voorbereiding op school:
Surf naar www.stadswaard.nl om alvast een indruk te krijgen van het gebied.

Vragen?
Neem voor inhoudelijke vragen contact op met Gertruud Cobben. Voor vragen over de reservering kun je contact opnemen met Maarten van de Ven.

 

Aanmelden:

De Bastei gaat zorgvuldig om met uw persoonlijke gegevens. Lees ons privacy statement.