Over Operatie Steenbreek Breedeweg

Stenen eruit, GROEN erin!

De gemeente Berg en Dal en Waterschap Rivierenland pakken samen met inwoners wateroverlast en verdroging in de kern Breedeweg aan. Dit doen ze met het project Breedeweg maakt ruimte voor water. Dit project bestaat uit veertig verschillende, grote en kleinere, deelprojecten. Operatie Steenbreek is een van die deelprojecten. Met de campagne Operatie Steenbreek moedigen wij iedereen in Breedeweg aan om de tuin groener te maken. Samen voor een groene gemeente!

Het klimaat verandert. We krijgen vaker te maken met hoosbuien en dagen met tropische temperaturen. Met meer groen in Breedeweg kunnen we het veranderende klimaat met de hoosbuien en hittedagen beter aan. Groene tuinen spelen daarbij een belangrijke rol.

In een groene tuin kan het regenwater bij hoosbuien gemakkelijk wegzakken in de grond. Daarmee voorkomen we dat het riool overloopt én voorkomen we ondergelopen kelders en natte voeten. Bovendien zorgen bomen en struiken ervoor dat je tuin (en je huis!) koeler blijft in de zomer. Want stenen warmen op en houden de hitte lang vast.

Een groene tuin is dus goed voor het opnemen van regenwater, het is een gratis airco én een paradijs voor vogels en vlinders. Kortom, een groene tuin heeft alleen maar voordelen. Daarom zeggen wij: stenen eruit, GROEN erin! Operatie Steenbreek dus.

Met de campagne Operatie Steenbreek moedigen wij iedereen in Breedeweg aan om mee te doen met het vergroenen van de leefomgeving.

Wat jij kunt doen

Vervang zo veel mogelijk stenen in jouw tuin en maak zo plaats voor groen! Wij snappen ook dat je plek wilt houden voor je tuinstoelen en -tafel. Dus enige verharding is niet gek. Als richtlijn voor een ‘groene tuin’, geven wij aan: minimaal 60 procent groen en maximaal 40 procent grijs. Je kunt daarnaast ook denken aan het afkoppelen van je regenpijp, het groen maken van je dak en het aanleggen van een geveltuintje.

Verder helpen wij jou graag! We halen bij maximaal vijftien huishoudens gratis de verwijderde tuintegels op. En we bieden tien huishoudens gratis tuinadvies als jij je tuin GROEN gaat maken. Kijk hier naar ons totale aanbod om jou te helpen met het groener maken van je tuin!

Houd ook deze website en onze social media in de gaten voor de laatste acties!

Landelijke Stichting Steenbreek

Operatie Steenbreek Breedeweg is lid van de landelijke Stichting Steenbreek. De campagne in Breedeweg wordt gefinancierd door de gemeente Berg en Dal en Waterschap Rivierenland.

Stichting Steenbreek is in 2015 opgericht om concreet actie te gaan voeren vóór groen en tegen grijs (stenen) in de tuinen en openbare ruimten: Operatie Steenbreek. Gemeenten, waterschappen en provincies kunnen lid worden van Stichting Steenbreek en op eigen wijze campagne voeren om groen in de leefomgeving te promoten. Provincie Gelderland heeft zich in 2019 aangesloten bij Steenbreek.

Stichting Steenbreek organiseert diverse activiteiten voor zowel de professional als voor betrokken bestuurders, ambtenaren van gemeenten, provincies, Rijk en waterschappen. Het belangrijkste doel is het delen van kennis en het stimuleren en opzetten van netwerken om gezamenlijk te komen tot een bestendige en aantrekkelijke leefomgeving.