Veelgestelde vragen Operatie Steenbreek Lingewaard

Hoe moet ik mijn tuin inrichten als er geen of minder tegels in mogen?

Wanneer je de tegels eruit haalt, dien je ook een laag van het gele zand te verwijderen en gezonde aarde erin te leggen. Vervang de tegels door struiken, gras, planten of een boom/bomen.

Heb je weinig tijd of geen groene vingers? Door de juiste, onderhoudsarme planten te kiezen, kun je jezelf tijd en moeite besparen. Of kies voor bodembedekkers, daarmee krijgt onkruid nauwelijks de kans.

Maar misschien is het ontstenen van je tuin wel een goede aanleiding om je tuin opnieuw in te richten. Voor kleine en voor grote aanpassingen aan je tuin vind je op de website van huisje-boompje-beter veel praktische tips.

Operatie Steenbreek Lingewaard wil jou ook helpen met het groener maken van jouw tuin. Bijvoorbeeld door gratis je tuintegels op te halen of te voorzien van tuinadvies. Kijk op het aanbod van Operatie Steenbreek Lingewaard wat wij voor jou kunnen doen!

Ik wil graag groen kopen dat op verantwoorde manier is gekweekt. Kan dat?

Jazeker kan dat! Je doet de vogels en insecten een groot plezier door hen gezonde voeding voor te zetten, die zij uit jouw tuin kunnen halen. En dat betekent gezonde planten, struiken, bomen die zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen zijn opgekweekt. Bovendien is groen dat op deze manier is gekweekt weerbaar en gezond en kan het tegen een stootje. Je vindt hier een overzicht van groene, verantwoorde kwekers.

Wat is Operatie Steenbreek?

Stichting Steenbreek is in 2015 opgericht om concreet actie te gaan voeren vóór groen en tegen grijs (stenen) in de tuinen en openbare ruimten: Operatie Steenbreek. Gemeenten, waterschappen, provincies kunnen lid worden van Stichting Steenbreek en op eigen wijze campagne voeren om groen in de leefomgeving te promoten. De Bastei, museum voor natuur en cultuurhistorie in Nijmegen, voert de campagne Operatie Steenbreek sinds oktober 2020 in Lingewaard. De campagne wordt gefinancierd door de gemeente Lingewaard.

Landelijk organiseert Stichting Steenbreek diverse activiteiten voor zowel de professional als voor betrokken bestuurders, ambtenaren van gemeenten, provincies, Rijk en waterschappen. Het belangrijkste doel is het delen van kennis en het stimuleren en opzetten van netwerken om gezamenlijk te komen tot een bestendige en aantrekkelijke leefomgeving.

Kijk hier naar het aanbod van Operatie Steenbreek Lingewaard

Wanneer is mijn tuin ‘groen genoeg’?

Wanneer je tuin oppervlakte minimaal 60 procent groen is en maximaal 40 procent tegels heeft, is je tuin ‘klimaatproof’. Dat wil zeggen dat het regenwater goed kan wegzakken in de grond bij hoosbuien. En je tuin geeft koelte bij tropische dagen. De vlinders, bijen en vogels zullen ook blij zijn met je tuin!

Waarom is een groene tuin belangrijk?

Het klimaat verandert. We krijgen te maken met meer heftige hoosbuien en met meer hitte en droogte in de zomer. In een groene tuin kan het regenwater bij hoosbuien gemakkelijk wegzakken in de grond. Daarmee voorkomen we dat het riool wordt overbelast én voorkomen we straten die blank staan, ondergelopen kelders en natte voeten. Bovendien zorgen bomen en struiken ervoor dat je tuin (en je huis!) koeler blijft in de zomer. Want stenen warmen op en houden de hitte lang vast.

Een groene tuin is dus goed voor het opnemen van regenwater, het is een gratis airco én een paradijs voor vogels en vlinders.

Kunnen jullie mij ook helpen aan goede hoveniers?

Wij werken nog aan een overzicht van groene hoveniers.

Wat bedoelen wij met groene hoveniers? Hoveniers die altijd GROEN voorop zetten bij het aanleggen van/het werken in een tuin. Zij werken op een ecologisch verantwoorde manier en maken geen gebruik van allerlei middelen, maar laten de natuur haar werk doen. Het groen dat zij aanplanten komt van verantwoorde kwekers. Deze hoveniers leggen het liefst zo min mogelijk bestrating aan.

Waarom is groen in de kernen belangrijk?

Eigenlijk om precies dezelfde redenen waarom een groene tuin belangrijk is. Zie hierboven.

Wanneer iedereen werkt aan een groene omgeving (de gemeente in de openbare ruimte, bedrijven op de bedrijventerreinen en bewoners in hun tuin of op het balkon), blijft Lingewaard prettig wonen voor iedereen! Samen voor een groene gemeente.

Waar kan ik mijn tegels naar toe brengen?

Je kunt zelf de tegels uit je tuin halen en gratis laten ophalen door de tuintegelservice van Operatie Steenbreek! Stuur een mail naar steenbreek.lingewaard@debastei.nl om je hiervoor aan te melden of als je vragen hebt over de service.

Waarom is afkoppelen van de regenpijp belangrijk?

We hebben vaker te maken met flinke hoosbuien. Het regenwater komt grotendeels in het riool terecht. Daardoor kan het riool overbelast raken met als gevolg: straten die blank staan, ondergelopen kelders en natte voeten. Dat kunnen we voorkomen door de regenpijpen af te koppelen van het riool.

Voordelen van afkoppelen:

  • Minder kans op wateroverlast bij stevige hoosbuien want het regenwater zakt weg in jouw tuin (infiltreren), en komt dus niet in het riool terecht.
  • Je helpt mee om het grondwater op peil te houden, belangrijk bij periodes van droogte.
  • Je bevordert de scheiding van het relatief schone regenwater van het huishoudelijke afvalwater.
  • Het gratis regenwater kun je opvangen in een regenton (met infiltratiesysteem), en voor verschillende doeleinden gebruiken. Goed voor je portemonnee.

Let op: op kleigrond loopt het regenwater minder goed weg.

Ik zoek vrijwilligerswerk. Kan Operatie Steenbreek mij iets bieden?

Ja, wij kunnen zeker helpende handen gebruiken bij onze activiteiten. Denk aan het geven van informatie over het aanbod van Operatie Steenbreek Lingewaard en het toelichten van nut, noodzaak én plezier van een groene tuin/gemeente. Of kom gratis plantjes uitdelen bij verschillende wijkactiviteiten waar het Operatie Steenbreek team bij aanwezig is.

Jij bepaalt wanneer je ons komt helpen. Het gaat dikwijls om activiteiten in het weekeinde en dan twee tot drie uurtjes per activiteit. Wanneer je ons drie dagdelen per jaar kan komen helpen, zijn we blij!

Heb je zin om ons te versterken? Stuur een mail naar steenbreek.lingewaard@debastei.nl en we nemen contact met je op! Door corona zullen de activiteiten nog beperkt zijn.