Voordelen van GROEN

Wist je dat er al heel wat onderzoeken verschenen zijn waaruit blijkt dat een groene leefomgeving veel voordelen heeft?

De voordelen van GROEN op een rij:

  • Een groene ondergrond neemt water op en daarmee wordt tijdens extreme regenbuien het riool minder belast.
  • Groen geeft schaduw en verkoeling bij dagen met tropische temperaturen.
  • Groen voorkomt dat de bodem snel uitdroogt.
  • Groen vergroot het leefgebied van vogels, insecten en andere dieren. En zeg nou zelf, van vogels en vlinders in de tuin wordt iedereen toch blij?
  • Groen verbetert de luchtkwaliteit en verlaagt de concentratie fijnstof. Goed voor jouw gezondheid!
  • Groen zorgt voor minder omgevingsgeluid.
  • Groen vermindert stress en is goed voor gezondheid en welzijn.

Enkele onderzoeken naar de voordelen van GROEN:

De landelijke Stichting Steenbreek publiceert ook zeer regelmatig allerlei onderzoeken naar effecten van groen. Kijk op https://www.operatiesteenbreek.nl/nieuws/

Onderhoudsvriendelijke tuin

Vergeet niet: je hoeft echt geen groene vingers of heel veel tijd of geld te hebben om te tuinieren. Er zijn veel voorbeelden van onderhoudsvriendelijke tuinen / tuintjes waar je weinig werk aan hebt. Op onze website en via onze tuinadviseur kunnen we jou helpen! Stuur een mail naar steenbreek.lingewaard@debastei.nl als je tuinadvies wilt (max 20 huishoudens tot en met 2021).

Zelf aan de slag? Met behulp van deze website kun je van jouw tuin een groene oase maken!

 

Groene kwekerijen

Ga je aan de slag met het vergroenen van je tuin? En wil je veel vogels, vlinders, bijen en andere gezellige zoemers aantrekken? Let dan op de planten die je koopt. Je doet de vogels en insecten een groot plezier door hen gezonde voeding voor te zetten, die zij straks uit jouw groene tuin halen. En dat betekent gezonde planten, struiken, bomen die zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen zijn opgekweekt. Bovendien is groen dat op deze manier is gekweekt weerbaar en gezond en kan het tegen een stootje. Vanuit Operatie Steenbreek zeggen wij dan ook: doen!

Bij de volgende kwekers wordt géén gebruik gemaakt van kunstmest of bestrijdingsmiddelen.

NL Bloeit! Planten van hier in Malden

Op biologische en vegetarische potgrond worden uitsluitend inheemse planten gekweekt. De potten zijn composteerbaar en het water komt van een bron op het terrein. De gekweekte planten worden voornamelijk gebruikt voor projecten, maar voor particulieren heeft deze kwekerij een aantal keren per jaar een open dag, of je kunt een afspraak maken voor een bezoek. Ook kun je terecht voor advies en realisatie van tuinen en borders met inheemse wilde planten en struiken.

Historische tuinderij de Warmoes in Lent

De Warmoes teelt voornamelijk groente en fruit maar kweekt ook kleinschalig wat extra pootgoed voor in de moestuin, kamerplanten en sierplanten voor in de tuin.

Bloemist Ceciel Geerards in Nijmegen

Ceciel Geerards kweekt op ecologische wijze snijbloemen op landgoed Grootstal, pal aan de Nijmeegse stadsrand. Van deze bloemen maakt ze prachtige gifvrije boeketten die te koop zijn in Het Grootstalletje, (voorheen de kersenkiosk) hoek Grootstalselaan/Sint Jacobsweg in Nijmegen.

De Hessenhof in Ede

De biologische vaste plantenkwekerij De Hessenhof ligt op een prachtig plekje op de Veluwe tussen Ede en Lunteren. Maak van je bezoekje aan de kweker een dagje uit, je zult je niet vervelen.

Dependens in Bennekom

Dependens is een biologische kwekerij, die een voortzetting is van de oude kwekerij van de familie Schiphorst uit Wageningen. Zij beschikt over een fantastische locatie van ongeveer 6 hectare in de Gelderse Vallei, tussen Ede en Bennekom.

Bastin in Aalbeek (online bestellen en thuis laten bezorgen is mogelijk)

De kwekerij omvat bijna twee hectare glooiend terrein aan de rand van het centraal plateau in Zuid-Limburg in een natuurrijke omgeving. De mensen van Bastin wonen en werken in de 300 jaar oude carréboerderij.

De Heliant in Nijeberkoop

Zoals ze het zelf zeggen, werken deze kwekers samen met de natuur op hun prachtige wilde plantenkwekerij waar er ruimte is voor vogels, vlinders en wilde bijen. Met veel aandacht sturen zij hun planten en zaden naar u op. Bezoeken van de kwekerij is niet mogelijk.

Opvallende planten in Ven-Zelderheide

Een kleinschalige kwekerij waar ruim achthonderd niet alledaagse planten op een natuurlijke en ambachtelijke wijze worden gekweekt. Respect voor de natuur staat hierbij bovenaan. Zowel particulieren als zakelijke plantliefhebbers kunnen hier terecht.

Van Houtum in Doorn

De Groene Cirkel in Oegstgeest

De Kleine Plantage in Eenrum

Bijenkans in Groenekan

Of ga naar Biotuinwijzer. Daar lees je dat deze website in de eerste plaats een verzameling van plekken is die je zullen inspireren en helpen bij het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van een eigen (biologisch-ecologische) tuin, balkon of dakterras. Zo kun je er bijvoorbeeld een heleboel kwekerijen vinden die - in meer of mindere mate - op een verantwoorde manier planten kweken. Sommige gecertificeerd biologisch of biodynamisch, andere zonder gebruik van gif, kunstmest en veengrond, weer andere onder een milieukeur.

Ken je andere kwekers die werken zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen? Geef het aan ons door via netwerk.steenbreek@debastei.nl.