Aanbod voor bewoners

Ben je inwoner van Nijmegen en wil je je tuin of straat vergroenen?

Dan zijn er de volgende mogelijkheden:

Gratis ophalen tuintegels

We halen je tuintegels gratis op als je de tuintegels grotendeels vervangt door groen. Maak een foto van je tuin mét tegels en stuur later een foto van jouw 'nieuwe' groene tuin. Mail naar netwerk.steenbreek@debastei.nl voor meer informatie en aanmelden.

Gratis tuinadvies

Ieder jaar geeft onze tuinadviseur bij 20 huishoudens gratis tuinadvies. We houden hierbij rekening met de RIVM richtlijnen. Onder andere over een optimale indeling van de tuin. Ga je stenen verwijderen of heb je een nieuwe tuin die je wilt omtoveren tot een groene oase? Mail naar netwerk.steenbreek@debastei.nl voor de voorwaarden en aanmelding.

Regenpijp afkoppelen

Om te voorkomen dat het riool overbelast raakt bij hoosbuien én om regenwater te gebruiken voor je tuin (bijv. regenton), kun je via de gemeente subsidie en advies krijgen bij het afkoppelen van je regenpijp. Ook in 2022 € 200,- per regenpijp! Lees via deze link hoe je dit aanpakt.

Subsidie voor groen dak of groene gevel 

Met een groen dak en/of groene gevel zorg je onder andere voor energiebesparing en meer biodiversiteit. En het ziet er mooi uit! Lees via deze link wat de subsidie en aanpak is. In deze folder vind je ook uitgebreide informatie.

Boomspiegel beplanten

Wil je een stapje verder gaan en de grond rondom de bomen in de straat beplanten? Dit is eenvoudig te regelen via deze link. Je kunt dit natuurlijk ook samen met buurtbewoners doen. Wij zijn benieuwd naar het eindresultaat en ontvangen graag een foto via netwerk.steenbreek@debastei.nl.

Geveltuin

Heb je geen voortuin en wil je jouw stoep groener maken? Dan kun je rekening houdend met deze voorwaarden een kleine geveltuin aanleggen. Let op: vraag de huiseigenaar om toestemming als je huurt.

De buurt samen groener maken

Heb je een idee om de pleinen of straten in je wijk nog mooier en groener te maken? Dien je plan dan in via de website van MijnWijkplan en maak je buurt ook enthousiast. Haal handtekeningen op of vraag buurtgenoten je idee te steunen via ‘likes’ op Mijn Wijkplan. Informatie vind je hier: https://nijmegen.mijnwijkplan.nl. De wijkregisseurs kijken voor welk plan er voldoende steun is en onderzoeken wat gerealiseerd kan worden.

TIP: Mocht je inspiratie nodig hebben voor een onderhoudsvriendelijke groene tuin, neem dan een kijkje op HuisjeBoompjeBeter. Wil je meer weten over biodiversiteit, wat het is en hoe we het kunnen beschermen en herstellen, kijk dan op MaakGrijsGroener.