Veelgestelde vragen Operatie Steenbreek Nijmegen

Waarom is een groene tuin belangrijk?

Het klimaat verandert. We krijgen te maken met meer heftige hoosbuien en met meer hitte in de zomer. In een groene tuin kan het regenwater bij hoosbuien gemakkelijk wegzakken in de grond. Daarmee voorkomen we dat het riool wordt overbelast én voorkomen we straten die blank staan, ondergelopen kelders en natte voeten. Bovendien zorgen bomen en struiken ervoor dat je tuin (en je huis!) koeler blijft in de zomer. Want stenen warmen op en houden de hitte lang vast.

Een groene tuin is dus goed voor het opnemen van regenwater, het is een gratis airco én een paradijs voor vogels en vlinders.

Waarom is groen in de stad belangrijk?

Eigenlijk om precies dezelfde redenen waarom een groene tuin belangrijk is. Zie hierboven.

Wanneer iedereen werkt aan een groene omgeving (de gemeente in de openbare ruimte, bedrijven op de bedrijventerreinen en bewoners in hun tuin of op het balkon), blijft de stad prettig wonen voor iedereen! Samen voor een groene stad.

Ik zoek vrijwilligerswerk. Kan Operatie Steenbreek mij iets bieden?

Ja, wij kunnen zeker helpende handen gebruiken bij onze activiteiten. Denk aan het geven van informatie over het aanbod van Operatie Steenbreek en het toelichten van nut, noodzaak én plezier van een groene tuin / stad. Of kom gratis plantjes uitdelen bij verschillende wijkactiviteiten waar het Operatie Steenbreek team bij aanwezig is.

Jij bepaalt wanneer je ons komt helpen. Het gaat dikwijls om activiteiten in het weekeinde en dan 2 tot 3 uurtjes per activiteit. Wanneer je ons drie dagdelen per jaar kan komen helpen zijn we blij!

Heb je zin om ons te versterken? Stuur een mail naar netwerk.steenbreek@debastei.nl en we nemen contact met je op!

Hoe moet ik mijn tuin inrichten als er geen of minder tegels in mogen?

Wanneer je de tegels eruit haalt, dien je ook een laag van het gele zand te verwijderen en gezonde aarde erin te leggen. Vervang de tegels door struiken, gras, planten of een boom / bomen.

Heb je weinig tijd of geen groene vingers? Door de juiste, onderhoudsarme planten te kiezen, kun je jezelf tijd en moeite besparen. Of kies voor bodembedekkers, daarmee krijgt onkruid nauwelijks de kans.

Maar misschien is het ontstenen van je tuin wel een goede aanleiding om je tuin opnieuw in te richten. Voor kleine en voor grote aanpassingen aan je tuin vind je op de website van huisje-boompje-beter veel praktische tips.

Operatie Steenbreek Nijmegen wil jou ook helpen met het groener maken van jouw tuin. Bijvoorbeeld door gratis je tuintegels op te halen of te voorzien van tuinadvies. Kijk op het aanbod van Operatie Steenbreek Nijmegen wat wij voor jou kunnen doen!

Ik wil graag groen kopen dat op verantwoorde manier is gekweekt. Kan dat?

Jazeker kan dat! Je doet de vogels en insecten een groot plezier door hen gezonde voeding voor te zetten, die zij uit jouw tuin kunnen halen. En dat betekent gezonde planten, struiken, bomen die zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen zijn opgekweekt. Bovendien is groen dat op deze manier is gekweekt weerbaar en gezond en kan het tegen een stootje. Je vindt hier een overzicht van groene, verantwoorde kwekers.

Wanneer is mijn tuin ‘groen genoeg’?

Wanneer je tuin oppervlakte minimaal 60% groen is en maximaal 40% tegels heeft, is je tuin ‘klimaatproof’. Dat wil zeggen dat het regenwater goed kan wegzakken in de grond bij hoosbuien. En je tuin geeft koelte bij tropische dagen. De vlinders, bijen en vogels zullen ook blij zijn met je tuin!

Kunnen jullie mij ook helpen aan goede hoveniers?

Wij werken nog aan een overzicht van groene hoveniers.

Wat bedoelen wij met groene hoveniers? Hoveniers die altijd GROEN voorop zetten bij het aanleggen van / het werken in een tuin. Zij werken op een ecologisch verantwoorde manier en maken geen gebruik van allerlei middelen maar laten de natuur haar werk doen. Het groen dat zij aanplanten komt van verantwoorde kwekers. Deze hoveniers leggen het liefst zo min mogelijk bestrating aan.

Waar kan ik mijn tegels naar toe brengen?

Je kunt zelf de tegels uit je tuin halen en gratis laten ophalen door de tuintegelservice van Operatie Steenbreek! Stuur een mail naar netwerk.steenbreek@debastei.nl om je hiervoor aan te melden of als je vragen hebt over de service.

Ik woon in Nijmegen en wil samen met mijn buren onze hele straat groener maken. Hoe pak ik dat aan?

Als je ideeën hebt voor het vergroenen van  je straat, kun je dit indienen via mijnWijkplan. Het is belangrijk om te laten zien dat er draagvlak is voor jouw idee. Je kunt daarvoor handtekeningen verzamelen bij je buren en buurtgenoten of hen het idee te laten 'liken' via MijnWijkplan. Bewoners kunnen via deze website ook reageren op jouw idee. De wijkregisseur van de gemeente Nijmegen bepaalt uiteindelijk of een wens of idee verder uitgewerkt en gerealiseerd kan worden.

Waarom is afkoppelen van de regenpijp belangrijk?

We hebben vaker te maken met flinke hoosbuien. Het regenwater komt grotendeels in het riool terecht. Daardoor kan het riool overbelast raken met als gevolg: straten die blank staan, ondergelopen kelders en natte voeten. We kunnen helpen om dat te voorkomen door de regenpijpen af te koppelen van het riool.

Voordelen van afkoppelen:

  • Minder kans op wateroverlast bij stevige hoosbuien want het regenwater zakt weg in jouw tuin (infiltreren), en komt dus niet in het riool terecht.

  • Je helpt mee om het grondwater op peil te houden, belangrijk bij periodes van droogte.

  • Je bevordert de scheiding van het relatief schone regenwater van het huishoudelijke afvalwater.

  • Het gratis regenwater kun je opvangen in een regenton (met infiltratiesysteem), en voor verschillende doeleinden gebruiken. Goed voor je portemonnee.

Subsidie om af te koppelen:

Je ontvangt 200 euro per afgekoppelde regenpijp. Koppel je meerdere regenpijpen af die op hetzelfde infiltratiesysteem uitkomen, dan ontvang je 50 euro extra per extra regenpijp. De maximale subsidie is 2500 euro per gebouw.

Kijk op https://www.nijmegen.nl/diensten/subsidies/subsidie-afkoppelen-regenpijpen/ voor de voorwaarden voor de subsidie en het aanvragen ervan. Log in met je DigiD en vul het formulier in. Zorg dat je de benodigde bijlagen upload en meestuurt.

Wat is Operatie Steenbreek?

Stichting Steenbreek is in 2015 opgericht om concreet actie te gaan voeren vóór groen en tegen grijs (stenen) in de tuinen en openbare ruimten: Operatie Steenbreek. Gemeenten, waterschappen, provincies kunnen lid worden van Stichting Steenbreek en op eigen wijze campagne voeren om groen in de leefomgeving te promoten. In Nijmegen voert De Bastei, centrum voor natuur en cultuurhistorie, de campagne Operatie Steenbreek sinds maart 2018. De campagne wordt gefinancierd door de gemeente Nijmegen en Waterschap Rivierenland.

Landelijk organiseert Stichting Steenbreek diverse activiteiten voor zowel de professional als voor betrokken bestuurders, ambtenaren van gemeenten, provincies, Rijk en waterschappen. Het belangrijkste doel is het delen van kennis en het stimuleren en opzetten van netwerken om gezamenlijk te komen tot een bestendige en aantrekkelijke leefomgeving.

Kijk hier naar het aanbod van Operatie Steenbreek Nijmegen.

Ik heb al een groene tuin maar zou willen dat mijn kind op een groen schoolplein kan spelen. Kan dat?

Hartstikke fijn dat je dit een belangrijk onderwerp vindt. Groene schoolpleinen zijn tenslotte goed voor het kinderbrein. Je kunt met de school waar jouw kind op zit en met een groep betrokken ouders aan de slag om het schoolplein te vergroenen. Hier vind je meer informatie.