Het oudste stadspanorama eindelijk in het groot te zien!

Het Nijmeegsch Rondgezicht

Vanaf zondag 24 maart 2019 presenteren Kees Moerbeek en Billy Gunterman het oudste stadspanorama van Nederland op verrassend nieuwe wijze. 'Het Nijmeegsch Rondgezicht' van Derk Anthony van de Wart is uitvergroot tot 100 maal de originele maat en biedt ons een uniek uitzicht op het 19e-eeuwse landschap.

Het Nijmeegsch Rondgezicht

'Het Nijmeegsch Rondgezicht' is het oudste stadspanorama van Nederland. Derk Anthony van de Wart heeft dit panorama vastgelegd in 1806, vanaf de Belvedère. Het toont de benauwde vestingstad Nijmegen te midden van het grootse en weidse rivierlandschap.

Speciaal voor deze tentoonstelling heeft Kees Moerbeek de originele etsen uitvergroot en aangevuld met informatie, om zo een helder beeld te geven van het leven in het begin van de 19e eeuw. Beleef dit grootse rondgezicht in de Arkelzaal van De Bastei!

De originele etsen van 'Het Nijmeegsch Rondgezicht' van Derk Anthony van de Wart worden bewaard in de collectie van Museum het Valkhof.

Speurtocht door het Nijmeegsch Rondgezicht

In 1806 tekende Derk Anthony van de Wart een rondgezicht van Nijmegen vanaf de Belvedère-toren. Om een rondgezicht te maken, moet je heel goed kijken, want er is heel veel te zien. Net als bij deze speurtocht.

Wartje - Speurtocht Het Nijmeegsch Rondgezicht

Kom naar 'Het Nijmeegsch Rondgezicht' en reis terug naar het jaar 1806. Bekijk de tekening van Derk Anthony op levensgroot formaat en zet je speurneus op. Om de antwoorden voor de speurtocht te vinden, moet je in de tentoonstelling op zoek gaan naar gekke of grappige dingen. En als je het goed doet, kun je een hele mooie prijs winnen...

De speurtocht is bedoeld voor kinderen vanaf ongeveer 9 jaar. Maar als je jonger bent vraag je gewoon aan bijvoorbeeld een van je ouders of zij je willen helpen!