De bastei van Dürer in de 16e eeuw

De Kunst van het Verdedigen

Verwacht

Begin 16e eeuw voelt de Nijmeegse bevolking zich bedreigd. De verdedigingswerken van de stad zijn sterk verouderd en de kanonnen van de vijand slaan steeds grotere gaten in de stadsmuren! De angst onder de bevolking neemt alsmaar toe. Nijmegen wil daarom een machtig verdedigingswerk aan de Waal bouwen. Een onneembare verdedigingstoren met daverende kanonnen moet de stad verdedigen en indringers afschrikken. 

Dürer met VR

Rond 1540 gaan de stadsbestuurders over tot de bouw van een ‘bastei’ en laten zich daarbij inspireren door de schetsen van een beroemd kunstenaar en expert op het gebied van stadsverdediging, Albrecht Dürer.

Tegen wie moest de vrije rijksstad zich verdedigen? Welke rol speelde Nijmegen in het machtige hertogdom Gelre en te midden van Europese vorsten die elkaar steeds weer het harnas in joegen? Hoe gingen aanvallers en verdedigers in die tijd te werk? En had zo’n enorm verdedigingstoren eigenlijk wel nut?

Ontdek een uniek stukje geschiedenis van Nijmegen en Gelderland in deze expositie in museum De Bastei. Reis terug naar de 16e eeuw en verken de bastei via VR zoals deze 500 jaar geleden bedoeld was.

Leer de kunst van het verdedigen op één van de meest bijzondere archeologische hotspots van Nederland!