Kom naar het leukste familiemuseum van Gelderland!

Ontdek De Bastei

De Bastei vertelt het verhaal van de rivier. Hier, aan de Waal en in de oudste stad van Nederland, raak je het verleden aan, ontdek je de flora en fauna van het Gelderse rivierengebied en ga je ook zelf aan de slag.

De kern van De Bastei is de 16e-eeuwse Stratemakerstoren. Dit verdedigingswerk - type bastei - met weergang en kazematten is integraal opgenomen in het nieuwe museumgebouw.

Kanonsgang

Bij het archeologische onderzoek voorafgaand aan de nieuwbouw is ontdekt dat de historische bastei groter was dan we dachten. Behalve dit extra stuk Stratemakerstoren zijn muurresten uit de Romeinse tijd, de 12e, 13e en 14e eeuw te bewonderen.

In de kelder vind je de permanente tentoonstelling Oergrond. Hier leer je over het ontstaan van het stuwwallenlandschap, beesten uit de ijstijd en zwerfstenen.

De vaste tentoonstelling in de kanonsgang of weergang vertelt over de geschiedenis van dit unieke plekje in Nijmegen, van de Romeinen tot nu.

Een verdieping hoger sta je in de Schatkamer van de Rivier. Aan de hand van vier verschillende biotopen leer je de natuur in de omgeving kennen. Een houten deur in de zijwand brengt je naar het Atelier, waar vaak activiteiten zijn.

Op de eerste verdieping is de Bastei Academie. Hier kun je zelf aan de slag met een interactieve zandbak waarmee je het waterpeil in de rivier kunt beïnvloeden. Andere installaties zijn er nog in ontwikkeling. Je kunt er ook een boek uit de kast pakken en gaan lezen.

Schatkamer van de Rivier

In de Arkelzaal op de tweede verdieping kun je de wisseltentoonstelling bekijken. Daag je hoogtevrees uit en ga in de glazen erker staan!

Ben je hongerig en dorstig van je Bastei-expeditie? Het restaurant van Droom! De Bastei op de derde verdieping serveert heel veel lekkers. En je hebt er een fantastisch uitzicht over de rivier, de brug en de natuur. 

Kortom, museum De Bastei aan de Waal in Nijmegen is een must-see en mag bij een bezoek aan deze historische stad niet ontbreken!