De dieren aan het woord

Naar het Rijk der Fabelen!

Welkom, beste mensen, welkom... bij de nieuwe tentoonstelling Naar het Rijk der Fabelen. In deze vrolijke beestenparade ontdek je de feiten en fabels van bekende dieren uit de regio. Wat weet jij van je favoriete dier? Voel, ruik, en luister goed naar de dieren in de expositie en laat je verrassen!

Dieren spelen al eeuwenlang een grote rol in onze fabels, sprookjes en andere verhalen. Denk aan de vos Reynaerde, de grote boze wolf uit het sprookjesbos en Meneer de Uil uit de Fabeltjeskrant. Deze dierenkarakters hebben vaak menselijke eigenschappen om zo een morele les over te brengen op het publiek. Vanaf de klassieke oudheid en zeker in de middeleeuwen geven schrijvers op deze manier kritiek op de politiek en de maatschappij. Zo helpen dieren ons - de mensen - om de wereld om ons heen beter te begrijpen. Langzaamaan zijn deze dierenkarakters ook onze taal binnengeslopen: iemand is een angsthaas, een mak lammetje of zo trots als een pauw. Voor de mensen is het duidelijk wat we bedoelen, maar wat vinden de dieren daar eigenlijk van?

Hoogste tijd dus om de dieren zelf aan het woord te laten! In deze tentoonstelling leer je dieren zoals de wolf, de haas, het lam en de uil op een andere manier kennen. Zij nodigen de bezoekers uit om eens in hun pootsporen te treden en de wereld op een andere manier te beleven. In plaats van op het eerste gezicht te oordelen moet je dus ook je handen, je oren en je neus gebruiken. Zo leer je de dieren om je heen op een heel nieuwe manier kennen.

Deze multi-zintuigelijke tentoonstelling is toegankelijk ingericht voor blinde, slechtziende en ziende bezoekers. Naar het Rijk der Fabelen vormt dan ook een volgende stap in het beter toegankelijk maken van het museum. De expositie is mede mogelijk gemaakt door het VSBfonds en de Katholieke Stichting voor Blinden en Slechtzienden (KSBS).

Interactief spel met een pauw op de voorgrond en op de achtergrond een hoofddeksel met een pauwenkroon die bezoekers op hun hoofd kunnen zetten.
Met diverse spellen kun je de ervaringswereld van dieren beleven