Kom naar het leukste familiemuseum van Gelderland!

Ontdek De Bastei

De Bastei is dé schatkamer van de Nijmeegse natuur en historie, waar je alles kun ontdekken over het leven in, om en aan de rivier. Gevestigd in een 16e-eeuwse verdedigingstoren biedt museum De Bastei een spannend dwaalhof vol geschiedenis. Ontdek de gelaagde historie van de oudste stad van Nederland, aan de hand van Romeinse muurresten, een stuk van kasteel Valkhof en natuurlijk de bastei zelf.

Mammoetschedel

Je tocht door De Bastei begint in de krochten van het gebouw met de tentoonstelling Oergrond. Hier leer je over het ontstaan van het landschap en de stuwwal. Je vindt er dieren die hier duizenden jaren geleden rondliepen en zwerfstenen die hier in de ijstijd door het landijs zijn neergelegd. Zo sta je oog in oog met een mammoetschedel en een wolharige neushoorn!

In de Kanonsgang leer je alles over de geschiedenis van deze unieke plek in Nijmegen. Het verhaal begint bij de Romeinen die hier ruim 2000 jaar geleden al voet aan wal zetten. Vervolgens loop je verder langs belangrijke historische figuren, door de middeleeuwen en de Tweede Wereldoorlog tot je weer terug bent in het nu.

Ontdek De Bastei!

Op de volgende verdieping sta je in de Schatkamer van de Rivier. Hier word je omgeven door de planten en dieren die in deze streek groeien en leven, en kom je alles te weten over de landschapstypen die hier voorkomen.

Een trap hoger zit de Bastei Academie, waar je zelf kunt meebouwen aan de toekomst van het rivierengebied. Ontdek hoe jij jouw steentje kunt bijdragen aan een betere wereld. Of beter gezegd, je plantje kunt bijdragen, want stenen hebben we al genoeg.

In de Arkelzaal op de tweede verdieping zie je wisseltentoonstellingen die je steeds opnieuw verrassen. De Arkelzaal heeft ook een bijzonder uitzichtpunt. Vanaf een glazen erker kijk je prachtig uit over de rivier, de Waalkade en de historische Lindenberghaven. Met een VR-bril kun je zelfs ervaren hoe het uitzicht vanaf de Bastei er in de 16e eeuw heeft uitgezien.

Schatkamer van de Rivier

Dan zit je reis door de Bastei er bijna op. Maar je bezoekje is niet compleet zonder wat lekkers te eten en/of te drinken bij het Museumrestaurant DROOM!. Onze lekkere koffie en beroemde appelgebak staan voor je klaar. Ook voor een lekker biertje of broodje ben je hier aan het juiste adres, en dat met een prachtig uitzicht over het rivierenlandschap.