Vondstmateriaal uit 2000 jaar bouwhistorie aan de rivier
Bijzondere Bodemvondsten Bastei
Tussen 2015 en 2018 onderzocht Bureau Archeologie en Bodemkwaliteit van de gemeente Nijmegen de bouwput waarop nu Museum De Bastei staat. Deze plek was en is letterlijk de toegang van de rivier de Waal naar de stad.
Wat gedurende het archeologisch onderzoek opviel is de enorme complexiteit van de opgraving. Dit knooppunt van bouwhistorie is opgebouwd uit bouwlagen uit verschillende tijdsperioden: steeds bouwde men voort op het werk van vorige bewoners, soms dwars door eerdere resten heen. Ook recycleden de werklieden materialen om het nieuwe gebouw te maken. Deze bouwrestanten worden in situ gepresenteerd in De Bastei. De vondsten die zijn gedaan zijn verder onderzocht door de gemeentelijke archeologische dienst en komen nu weer terug naar hun oorspronkelijk plek!
Vondsten van de opgravingen zijn te zien in De Bastei als onderdeel van de vaste tentoonstelling. Hoogtepunten zijn onder andere een obool (een oude munt) uit de tijd van Lodewijk de Vrome, zoon van Karel de Grote. Ook op de plek van De Bastei vonden de archeologen resten van een Romeinse vloerverwarming. De resten van een fresco bevestigen de rijkdom van laat-Romeins Nijmegen. Daarnaast is er een prachtige pelgrimsinsigne uit de 15e eeuw te zien. En sporen uit de Tachtigjarige Oorlog tonen dat er om deze unieke plek aan de rivier is gevochten.
De presentatie van de bijzondere bodemvondsten is mede mogelijk gemaakt door De Vrienden van De Bastei.