Raak het verleden aan!

Ontdek De Bastei

De Bastei is dé schatkamer van de Nijmeegse natuur en historie, waar je alles kunt ontdekken over het leven in, om en aan de rivier. Gevestigd in een 16e-eeuwse verdedigingstoren biedt museum De Bastei een spannend dwaalhof vol geschiedenis. Ontdek de gelaagde historie van de oudste stad van Nederland, aan de hand van Romeinse muurresten, een stuk van kasteel Valkhof en natuurlijk de bastei zelf.

Mammoetschedel

Je tocht door De Bastei begint in de krochten van het gebouw met de tentoonstelling Oergrond. Hier leer je over het ontstaan van het landschap en de stuwwal. Je vindt er dieren die hier duizenden jaren geleden rondliepen en zwerfstenen die hier in de ijstijd door het landijs zijn neergelegd. Zo sta je oog in oog met een mammoetschedel en een wolharige neushoorn!

In de Kanonsgang leer je alles over de geschiedenis van deze unieke plek in Nijmegen. Het verhaal begint bij de Romeinen die hier ruim 2000 jaar geleden al voet aan wal zetten. Vervolgens loop je verder langs belangrijke historische figuren, door de middeleeuwen en de Tweede Wereldoorlog tot je weer terug bent in het nu.

Ontdek De Bastei!

Op de volgende verdieping sta je in de Schatkamer van de Rivier. Hier word je omgeven door de planten en dieren die in deze streek groeien en leven, en kom je alles te weten over de landschapstypen die hier voorkomen.

Een trap hoger zit de Waalzaal, hier leer je meer over de wijze waarop mensen al eeuwen lang leren samen te leven met het water. Je vindt er bijzondere Waalvondsten, duikt met een 3D bril de Waal in en gaat zelf in game vorm aan de slag met watermanagement.   

In de Arkelzaal op de tweede verdieping zie je wisseltentoonstellingen die je steeds opnieuw verrassen. De Arkelzaal heeft ook een bijzonder uitzichtpunt. Vanaf een glazen erker kijk je prachtig uit over de rivier, de Waalkade en de historische Lindenberghaven. 

Schatkamer van de Rivier

Dan zit je reis door de Bastei er bijna op. Maar je bezoekje is niet compleet zonder wat lekkers te eten en/of te drinken in ons museumcafé. Onze lekkere koffie en beroemde appelgebak staan voor je klaar. Ook voor een lekker biertje of broodje ben je hier aan het juiste adres, en dat met een prachtig uitzicht over het rivierenlandschap.