Grote vorderingen bij bouw Bastei!

De keldervloer van De Bastei is gelegd en de palen die de volgende vloeren dragen zijn geplaatst. Nadat een week of vier geleden de bouwvak is afgelopen, is er weer voortvarend voortgewerkt.

De vloer van de begane grond is inmiddels gelegd. Deze is van hout en krijgt nog een toplaag. Ook de vloer van de eerste verdieping wordt al gelegd.

De vloerbalken worden deels gedragen door de oude muren van de Stratemakerstoren.

De tweede verdieping krijgt geen houten, maar een betonnen vloer. Die komt voor een deel op de bovenkant van het muurwerk van de Stratemakerstoren te liggen. Blijkbaar hebben de bouwmeesters van een kleine 500 jaar geleden zo’n goed werk geleverd, dat we er met moderne technieken en materialen letterlijk op kunnen voortbouwen.

Zodra deze vloer voldoende is uitgehard, wordt hij gevlinderd. Een speciale machine wordt over de vloer bewogen om de structuur compacter te maken. Hoe ze de vloer dan verder afwerken – polijsten, impregneren, voorzien van een houten toplaag – weten wij nog niet, maar we vragen het na en melden het in de volgende nieuwsbrief.

Verder wordt er aan de liftschacht gebouwd. Dat is ook een constructief element, waar de vloeren deels op rusten. Aan de kant van de Lange Baan komen betonnen zuilen die niet alleen mede de vloeren dragen, maar ook de ramen die aan die zijde komen gaan omlijsten.

Zoals eerder al is gemeld, krijgt het entreegebouw dat aan de Valkhofzijde verrijst naar achteren toe een paar meters meer dan oorspronkelijk in de tekeningen stond. Dit is om het verlies aan vierkante meters tentoonstellingsvloer goed te maken, dat te danken is aan de vele bijzondere archeologische vondsten die in het gebouw een plaats krijgen. Eerst moet er nog een gedeelte grondkerende muur worden bijgeplaatst. Als die er niet komt, kan de Valkhofheuvel instabiel worden en gaan verzakken… en op die manier willen we liever niet het landelijke nieuws halen. Zodra deze CSM-wand het toelaat, gaan begin november de archeologen weer op onderzoek.

Vloer 1e en 2e verdieping van De Bastei in wording
Foto: Gerard Brugman