Mens erker je niet!

Of het nou aan het regeringsbeleid ligt of niet, economisch gezien gaat het een stuk beter met Nederland. Dat is onder meer te merken in de bouwsector. Nadat het jarenlang crisis was, trekt de bouw weer aan en is er een tekort aan vakmensen.

Bij De Bastei levert dat soms vertraging op. Enkele maanden geleden waren er niet genoeg metselaars te vinden om de nieuwe voorgevel te metselen, bijvoorbeeld. En ook de erker die in die gevel moet komen loopt vertraging op.

In het ontwerp van De Bastei is namelijk een erker voorzien. Die helemaal van glas gaat zijn. Glazen wanden, een glazen dak en zelfs een glazen bodem: sommigen kijken nu al uit naar de eerste Schot in highlander-tenue - dus met kilt - die zich er in waagt.

Waarom een erker? Op oude afbeeldingen van de Stratemakerstoren is te zien dat er aan de voorkant, aan de rondlopende gevel, een klein torentje geplakt zit: een zogeheten arkel- of erkertoren. Zo'n torentje diende als uitkijkpost: een wachter kon er observeren zonder geobserveerd te worden. De architect heeft ervoor gekozen om een moderne versie ervan in het ontwerp op te nemen. Het belooft een mooi uitkijkpunt te worden. Maar anders dan in het verleden is het nu: zien en gezien worden.

De vloer van de erker wordt geplaatst (foto: Rik Jaspers)
De vloer van de erker wordt geplaatst (foto: Rik Jaspers)

Helaas is de levering van die erker week na week uitgesteld. Jammer, want er waren al bijeenkomsten gepland in de tussentijd, en dan zit je met een verdieping waar nog een groot gat in de gevel zit en een hoop koude lucht naar binnen komt. We houden het er maar op dat het komt door een tekort aan vakmensen bij de leverancier.

Maar nu is er goed nieuws. Er is een  steiger tegen de voorgevel gezet, en de vloer van de erker is eindelijk geplaatst! Dan moet toch voor het einde van het jaar de hele erker klaar zijn...

De rest van het pand vordert gestaag, dankzij de vakmensen die er wel zijn. Er is een mooie houten deur geplaatst aan de Lange Baan: de personeelsingang. De voet van de bastei is vrij gelegd en bereikbaar gemaakt met een betonnen trap. De horecaverdieping heeft nu een recirculatiekap en volgende week wordt de keuken geplaatst. En als de keuken en het sanitair werken, is een nieuw gebouw bruikbaar, toch?

De onderkant van de voorgevel met schietgat (foto: Rik Jaspers)
De onderkant van de voorgevel met schietgat (foto: Rik Jaspers)
Nieuwsoverzicht
Tags