De laatste loodjes

Eigenlijk willen we het er niet over hebben, maar we ontkomen er niet aan. Vooruit, dan zeggen we het toch maar: de oplevering van ons mooie nieuwe museumpand is weer vertraagd. We hadden nu al volledig toegankelijk willen zijn, maar het duurt nog even. Het pand is gewoon nog niet helemaal klaar.

Toch zit er flink schot in. De vloer van het museumcafé bijvoorbeeld is gecoat en het terras, met fantastisch uitzicht, is zo goed als af. Binnenkort kunnen we buiten van het lentezonnetje genieten tijdens onze lunchpauze! En vanaf Pinksteren kan de bezoeker dat ook. Onder het genot van een lekker bakkie, want de keuken is inmiddels ook klaar.

Als je van het museumcafé afdaalt naar de tweede verdieping kom je op de vloer waar we wisselexposities houden. Daar kun je de komende tijd nog de bijzondere foto's van Paul Breuker zien. Ja, ook terwijl het museum nog niet officieel geopend is! De glazen erker die uitzicht biedt op de Waal - een echte uitdaging voor mensen met hoogtevrees - moet wel nog verder afgewerkt worden.

Trap De Bastei
Daal de wenteltrap af naar de archeologische vondsten (foto: Rik Jaspers)

Nog een verdieping lager komt de Bastei Academie. Daar kun je zelf verder op onderzoek naar de geschiedenis of het landschapsbeheer van onze omgeving. Of je duikt er dieper het watermanagement van de Waal in. Er is een kast op maat gemaakt en geplaatst voor de experimenteerspullen. De verdere inrichting volgt binnenkort.

Verdieping 0 gaat de Schatkamer van de Waal huisvesten: een presentatie van de vier landschapstypes die in onze omgeving te vinden zijn en waar de rivier als vijfde element centraal staat. Er moet nog een loopbrug komen die de oostelijke kazemat van de Stratemakerstoren verbindt met deze vloer, zodat je vanuit de cultuurhistorie meteen kunt doorlopen naar de natuur.

De educatieve ruimte - dat is waar museum De Stratemakerstoren vroeger zijn wisselexposities hield - is vrijwel af. In de houten vloer is de oorspronkelijke contour van de bastei aangegeven. De ‘schil’, de ruimte tussen de nieuwe voorgevel en de oude muur van de bastei, is in de toekomst vanuit deze ruimte toegankelijk. De nieuwe gevel wordt aan de binnenkant gecementeerd - of geslempt, zoals de bouwers zeggen.

De berichtgeving van een tijdje geleden in De Gelderlander mag je trouwens met een korrel zout nemen. Vanaf de allereerste planvorming is er terdege rekening gehouden met de toegankelijkheid van het gebouw voor rolstoelgebruikers! Wat nog ontbreekt is de rolstoellift tussen het entreegebouw en de 'archeologische tuin'. Maar waarschijnlijk is die lift al geïnstalleerd op het moment dat je dit artikel leest.

Het entreegebouw  zag er tot voor kort nog rommelig uit, maar ziet er nu al beter uit. Werklieden zijn flink aan de slag met het aansluiten van de balie en de diverse informatie- en displayunits. Er komt een trap naar de entresol waar de boswachter zijn spreekuur gaat houden. Als kers op de taart komt de zestiende-eeuwse haardplaats, die bij de opgravingen gevonden is, terug. En als je als bezoeker hoge nood hebt, kun je in ons entreegebouw de mooiste toiletten van Nijmegen bezoeken!

Toilet De Bastei
Mooi toiletbezoek in De Bastei (foto: Rik Jaspers)
Terras De Bastei
Geniet van het uitzicht op de Waal vanaf het horecaterras (foto: Rik Jaspers)
Nieuwsoverzicht
Tags