Burgemeester Bruls steunt Operatie Steenbreek

Hubert Bruls, de burgemeester van Nijmegen, steunt de campagne Operatie Steenbreek en wordt een van de gezichten van de campagne. In dit Green Capital jaar roept hij iedereen op om mee te werken aan het vergroenen van de stad: ‘stenen eruit, groen erin!’. Dat is belangrijk omdat regenwater niet goed wordt afgevoerd als er te veel tegels in een tuin of straat liggen. Ook zorgt een groene omgeving voor een prettiger klimaat bij warme dagen. De gemeente werkt volop mee door het vergroenen van veel openbare ruimtes in de stad.

Ambassadeurs

Weervrouw en klimaatdeskundige Margot Ribberink en Ferdi Kadioglu, profvoetballer bij N.E.C., hebben zich al verbonden aan Operatie Steenbreek. Burgemeester Bruls voegt zich bij hen: "Het klimaat verandert, dat is een feit. Dus we krijgen vaker te maken met hevige regenbuien, waarbij het riool in korte tijd enorm veel water moet verwerken. Hoe meer groen, hoe gemakkelijker het water weg kan lopen. Daardoor ontlasten we het riool en voorkomen we het onderlopen van kelders. Daarnaast krijgen we ook te maken met meer tropische dagen. Heerlijk als je op een terras zit, maar het heeft ook een andere kant. Zo is een stenige stad bij zomerse temperaturen maar liefst 7 graden warmer dan een groene stad. Eigenlijk is dat heel logisch: de stenen houden warmte vast en koelen nauwelijks af als de zon weg is. Terwijl groene plekken juist wel afkoelen en bovendien zorgen bomen ook voor schaduw. Het mooie is dat iedereen mee kan doen met Operatie Steenbreek: stenen eruit en groen erin. Zo eenvoudig kan het zijn. Zo kunnen we samen de stad nog groener en aangenamer maken!"

Groene uitstraling

De gemeente pakt grote, stenige ruimtes aan, zoals het Joris Ivensplein, waarbij duizenden tegels plaats hebben gemaakt voor een groene oase. De Waalkade is binnenkort aan de beurt. In de wijken zelf legt de gemeente - in overleg met de bewoners - nieuwe groenvakken aan en vergroot daar waar mogelijk de boomspiegels. Bewoners worden uitgenodigd om boomspiegels te adopteren en om hun eigen voor- en achtertuin aan te pakken. Ook een balkon kan natuurlijk vergroend worden. Zo slaan gemeente én bewoners de handen ineen om van Nijmegen een echte Green Capital te maken.

Wijkkaravaan

Campagne Operatie Steenbreek is op 14 maart 2018 gelanceerd tijdens Boomfeestdag. Toen werden bij 32 basisscholen duizenden tegels verwijderd om plaats te maken voor 6000 bomen, planten en struiken.
Daarna heeft er in de Spoorbuurt een vergroeningsactie plaatsgevonden. Bewoners werden geholpen met het afvoeren van tegels, het aanleveren van zwart zand en een paar gratis plantjes. Samen met Dar, studenten van Helicon en de gemeente is de buurt tot grote tevredenheid van de bewoners aangepakt. De volgende wijk waar de wijkkaravaan neer zal strijken is in De Biezen. Deze 'wijkkaravaan' zal in de komende tijd vaker rondtrekken door de stad.

Burgemeester Bruls is ambassadeur van Operatie Steenbreek Nijmegen.
Burgemeester Hubert Bruls is ambassadeur van Operatie Steenbreek Nijmegen