CPO De Getijden genomineerd voor de Steenbreek Trofee

Het bewonersproject van CPO De Getijden is genomineerd voor de landelijke Steenbreek Trofee 2019 vanwege de groene metamorfose van de oude Lourdesschool. De bewoners hebben de afgelopen jaren het gebouw én het oude schoolplein aangepakt en op de meest duurzame manier verbouwd en ingericht. Met de groene aanpak is de biodiversiteit versterkt.

De school die dateert uit 1927 werd vorig jaar verbouwd tot 17 woningen en appartementen. Na alle bouwwerkzaamheden was het de hoogste tijd om het buitengedeelte groen in te richten. De Getijden heeft hoog ingezet op kwaliteit en duurzaamheid door onder andere 250 zonnepanelen en warmtepompen te plaatsen en de nieuwbouwwoningen op het terrein te voorzien van Sedum-daken. Maar niet alleen de gebouwen zelf hebben een groene transformatie doorgemaakt. In de tuin zijn ondergrondse regenwaterinfiltratie-voorzieningen, wadi’s en speciale half-verhardingen aangelegd, zodat al het regenwater gezuiverd in het grondwater terecht komt.

Stenen eruit, GROEN erin!
Voor dit project hebben alle bewoners samen met verschillende partijen (waarbij het ontwerpbureau INVO uit Nijmegen het terrein- en tuinontwerp maakte), de handen uit de mouwen gestoken om het oude schoolplein om te toveren tot een groene en duurzame oase. Er zijn maar liefst 24.000 stoeptegels en 5000 grote betontegels verwijderd om plaats te maken voor biologisch groen! Door deze tegels te verwijderen kwam er ruimte vrij voor o.a. nieuwe bomen en vele soorten en grotendeels eetbare struiken en planten die ook aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders. Ook zijn er een biologische kruiden- en moestuin gerealiseerd. Bij de keuze van de beplanting is er rekening gehouden met pieken in hitte en neerslag. Al met al een klimaat-adaptieve tuin dus!

En hier blijft het niet bij; op termijn worden insectenhotels gerealiseerd, vogelkastjes opgehangen en een grote pergola geplaatst, alsook regentonnen. Het harde werken loont: zo is er al een bijenvolk neergestreken in de tuin en de rups van de zeldzame Koninginnepage gespot in een venkelplant.

Gezien deze geslaagde en duurzame gedaanteverandering is dit project terecht genomineerd voor de Steenbreek Trofee. De uitreiking van deze unieke prijs vindt plaats tijdens de Nationale Groendag in Wageningen op 14 november.

Wij wachten met spanning op de uitslag van de winnaar van de Steenbreek trofee.

Het terrein- en tuinontwerp zijn van de hand van  tuinontwerpster én bewoonster Ine Voets van ontwerpbureau invo (http://invo-nijmegen.com). Zij is hier 3,5 jaar intensief mee bezig geweest.