Inspirerende Netwerk Steenbreek-avond

Donderdag 26 september vond de vierde Netwerk Steenbreek-avond plaats. Een avond voor professionals in het groen en geïnteresseerden in het vergroenen van de stad. Met als speciale gast Peter Kerris, gedeputeerde van de Provincie Gelderland. Een avond over groene daken en over de EXTRA Steenbreek-projecten.

Rooftop Revolution liet zien hoe de stad eruit ziet wanneer we alle daken van groen voorzien. Groendaken zorgen niet alleen voor koelte in huis bij warme dagen maar zijn natuurlijk ook een feest voor vogels, vlinders en bijen. Verder gaan groendaken langer mee dan 'gewone daken'. De gemeente Nijmegen verstrekt subsidie voor het aanleggen van een groen dak. Kijk voor meer info op: https://www.nijmegen.nl/diensten/subsidies/subsidie-groendaken-en-groen…

De EXTRA Steenbreek-projecten worden gefinancierd door de gemeente Nijmegen. Een korte samenvatting:

  • Met het project Pijpenkappuh, aangejaagd door Rainbeer, probeert de bewoners van Neerbosch-Oost anders te laten nadenken over en omgaan met regenwater. Vier de regen! En uiteindelijk is de bedoeling van Pijpenkappuh om de regenpijpen af te koppelen van het riool. Dan raakt het riool niet overbelast bij flinke hoosbuien maar kan het regenwater in het groen weglopen (moeten wel eerst de tegels eruit natuurlijk....). Op 1 en 2 november zijn de doe-dagen in Neerbosch-Oost waarbij de bewoners mét Pijpenkappuh aan de slag gaan om de regenpijpen af te koppelen. Meer info volgt!
  • De Steenbreek tuinadviseur Sytske van der Kooi heeft nu bij 15 huishoudens tuinadvies gegeven, bij 10 tuinen gaat zij nog aan de slag. Stenige tuinen zijn in groene oases veranderd en zo zijn er al heel wat m2 steen verwijderd.
  • In Nijmegen Noord bieden de Warmoes - Historische Tuinderij Lent, Groei & Bloei Rijk van Nijmegen en Land van Maas en Waal, en tuinontwerpster Karin Thonen workshops aan over het aanleggen van een onderhoudsarme en diervriendelijke tuin. De animo is groot onder de bewoners. 
  • Onder begeleiding van NL Bloeit! is de stenen binnenplaats van de Lindenberg Nijmegen veranderd in een plek vol kleurrijk en smakelijk groen. Er zijn ruim 400 tegels verwijderd om plaats te maken voor groen en daarmee is het een aantrekkelijke, fijne plek geworden. 

Houd de website in de gaten voor meer nieuws over Steenbreek en de EXTRA projecten! Wil je bij een volgende Netwerk Steenbreek avond zijn? Stuur dan een mailtje naar netwerk.steenbreek@debastei.nl. Welkom.