Steenbreker Martine Bourgy in de spotlight!

Operatie Steenbreek is een nieuwe rubriek rijker: Steenbreek portretjes! We laten bewoners die hun tuin of buurt vergroenen aan het woord. Meer hierover lees je verderop. We schotelen je bij deze ons eerste Portret Steenbreker voor: Martine Bourgy!

Steenbreekster Martine: klein beginnen heeft vaak een domino-effect

Martine (61, opleider aan de lerarenopleiding Frans van de HAN) ging nog maar kort geleden tot steenbreken over: half oktober werd zij door Steenbreek-tuinadviseur Sytske, van ontwerpburo Stala, bezocht om ideeën uit te wisselen en plantplannen te beramen. Toen had ze al wel een deel van de stenen geruimd (in totaal zijn zo’n 9 m2 tegels verwijderd) – maar juist onze tegelophaalservice was een reden voor haar om contact op te nemen en tot actie over te gaan: “Onze auto is te klein om de stenen te vervoeren. Het feit dat de stenen opgehaald worden, vond ik een hele opluchting.”

Ook de samenwerking met de tuinadviseur en de communicatie met onze verbindende man Gesuino worden door Martine geprezen: “Ik wist precies wat ik kon verwachten en vragen. Dus alles vond ik super goed bedacht en geregeld.” Altijd fijn om te horen natuurlijk!

Waaróm Martine overging tot ontstenen en vergroening?
Martine: “Dat heeft te maken met de klimaatveranderingen, de hete zomers van de laatste jaren, bewustwording… Een groene stad is zowel voor mensen als milieu goed. Hoe kon ik bijdragen aan een betere wijk (meer leefbaar, want minder stenen is minder warm), en een beter milieu?”

Stenen eruit dus, en in het voorjaar dan verder met dat groen erin. En daarmee houdt het nog niet op voor Martine, want op haar lijstje staat ook nog een regenton, of misschien zelfs wel twee. Want, zo stelt Martine: “Wil je iets veranderen, begin dan klein en bij jezelf. Heeft vaak een domino-effect.”

Dat hopen wij nou dus ook! En: we wensen je alvast die beoogde, heerlijk koele zomer Martine!

Help je mee anderen te inspireren?

Vind jij het ook leuk om jouw ervaringen te delen, en zo anderen tot vergroening te inspireren? Stuur dan een mailtje naar netwerk.steenbreek@debastei.nl, dan nemen we zo gauw mogelijk contact met je op om hier samen werk van te maken! Overigens hoef je niet persé met onze hulp tot steenbreken overgegaan te zijn hoor – ook zonder dat zijn we geïnteresseerd in het waarom en hoe van jouw actie en maken we graag een portretje van jou!

Meer informatie over Operatie Steenbreek Nijmegen en hulp bij vergroening vind je op steenbreeknijmegen.nl.

Regelmatig berichten wij hier, en op de Bastei FB pagina, over ontsteende tuinen en pleinen, geveltuintjes, afgezaagde regenpijpen, en andere buurtinitiatieven en wijkacties. Het lijkt ons wel zo aardig en leuk om de mensen achter deze Steenbreekprojecten in de spotlight te zetten: wie zijn nu deze Steenbrekers? Wat beweegt ze tot vergroening? En hoe bevalt de groene verandering? En werden ze ondersteund door het Operatie Steenbreek-team Nijmegen, en hoe vonden zij dit? Kortom, we hopen eens in de zoveel tijd een “Steenbreker Portretje” te presenteren. Om die operaties, groot of klein, meer gezicht te geven. Letterlijk dus.