10 oktober 2017: Een dag in het teken van duurzaamheid

Op dinsdag 10 oktober was het de landelijke Dag van de Duurzaamheid. In dit kader hebben er diverse activiteiten plaats gevonden op Nijmeegse scholen. Hiermee draagt het Nijmeegse onderwijs uit dat duurzaamheid steeds hoger in hun vaandel staat. Met dit artikel willen wij jullie informeren, maar vooral ook inspireren, over deze duurzame activiteiten.

Canisius College viert de Dag van de Duurzaamheid

Canisius College_Dag van de Duurzaamheid 2017
Foto: Leerlingen Canisius College aan de slag met het thema duurzaamheid

Sinds de start van het schooljaar stonden de aardrijkskundelessen van alle derde leerjaren op het Canisius College in het teken van duurzaamheid. Om dit af te sluiten vierde de school op maandag 9 oktober de Dag van de Duurzaamheid met een projectdag in dit thema. Alle 240 leerlingen van het VMBO, HAVO en VWO kregen twee gastlessen vanuit diverse invalshoeken van duurzaamheid: van het tegengaan van voedselverspilling tot uitleg over de ingrepen in het landschap om klimaatverandering het hoofd te bieden. Lees meer….

Leerlingen Sterredans zetten Groene Voetstappen

Basisschool de Sterredans doet ieder jaar met alle leerlingen mee aan de Groene Voetstappen week; een week waarin leerlingen gestimuleerd worden om zoveel mogelijk te fiets of te voet naar school te komen. Ook dit jaar hebben zij weer een succesvolle week gehad die werd afgesloten door een bezoek van wethouder Harriët Tiemens. Wethouder Tiemens sprak deze middag met leerlingen uit het Eco-Team, die hun school op weg helpen om een Eco-School te worden.

Prins Mauritsschool gaat Eco!

Foto: Leerlingen zingen de Eco-rap. Bron: Niek Antonisse

De Prins Mauritsschool is op dinsdag 10 oktober van start gegaan met Eco-Schools, het internationale keurmerk voor duurzaamheid. Samen met alle leerlingen van de school gaven zij vandaag de aftrap van het project door onder andere de intentieverklaring te tekenen en een zogeheten eco-lied te rappen. Wethouder Renske Helmer-Englebert was hierbij aanwezig en zong met de leerlingen mee.

De school heeft al zonnepanelen, is in het bezit van het keurmerk gezonde school en er komt een groener schoolplein. Maar de aankomende twee jaar zal de school zich ook gaan inzetten op andere thema’s op het gebied van duurzaamheid, waardoor alle losse elementen één geheel zullen gaan vormen. De kartrekkers hierin zijn vooral de leerlingen, zij geven aan hoe en op welke manier er aan de thema’s gewerkt gaat worden.

Voorleesactie Hidaya 

Radboudumc kinderarts Kees Noordam heeft op de Dag van de Duurzaamheid voorgelezen aan leerlingen van IBS Hidaya uit de verhalenbundel ‘De Wereld van Voedsel’. Daarna sprak hij met de leerlingen over hoe we gezond, lekker én duurzaam kunnen eten. Dit gesprek maakte tevens deel uit van het programma ‘Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen’ waar het Radboudumc initiatiefnemer van is. Lees meer…

Foto: Kees Noordam leest voor op Hidaya. Bron: website 'Groen, gezond en in beweging'