Bewoners Cum Laude samen aan de slag voor groen

De bewoners van het prachtige gerestaureerde pand Cum Laude zijn zaterdag 3 november samen aan de slag gegaan om de voortuinen te vergroenen. De 1000 m2 was voorheen één grote parkeerplaats en transformeerde in een groene oase. Met onze campagne Operatie Steenbreek Nijmegen omarmen wij dit prachtige initiatief van harte! Onze ambassadeur Margot Ribberink was erbij en overhandigde een pakket met gifvrije bloembollen aan de bewoners.  

Het voormalig klooster- en scholencomplex uit 1923 stond al een tijd leeg. Na het vertrek van de zusters en van de HAN woonden er studenten en kunstenaars tot de brand in 2013. Nu is het monumentale pand verbouwd tot 16 woningen en 5 appartementen. De bouw is vrijwel voltooid en dus was het tijd voor de tuin.  

Van parkeerplaats naar puin naar groen

Voor de restauratie was de gehele voorzijde van het pand een grote parkeerplaats. Daaronder lag dode grond van zand en puinresten. Het gezond maken van de bodem en het groener maken van het stuk grond vroeg om een forse ingreep. Het gaat in totaal om zo’n 1000 m2.

De nieuwe bewoners hebben gezamenlijk gewerkt aan het plan voor de voortuinen. ‘Ieder heeft natuurlijk zijn eigen woning en voortuin, maar we wilden de tuinen met elkaar verbinden door een deel uniform in te richten zodat het een mooi geheel wordt’, aldus bewoner en initiatiefnemer Nicolai Giling. ‘We gaan voor een groene beleving in de tuinen, dat woont wel zo prettig'.
Hoveniersbedrijf Uw Tuin kreeg de opdracht om te zorgen dat de tuin zo veel mogelijk regenwater opvangt. In het plan is aandacht gegeven aan de traditionele laanstructuur door het plaatsen van laanbomen en hagen in de voortuinen. Ook de gevel wordt vergroend door het plaatsen van klimplanten die de monumentale gevel niet aan kunnen tasten’.

Bloembollen planten

Op de plant-dag op 3 november gingen de bewoners met de hovenier gezamenlijk aan de slag; gezamenlijk plantten zij bomen, klimplanten, vaste planten en hagen en de bloembollen gingen de grond in. Margot Ribberink: ‘Het is geweldig om te zien dat bewoners de handen ineen slaan en samen gaan voor groene tuinen. En op dit markante punt in de stad zullen veel voorbijgangers het groene resultaat zien en dat kan weer inspirerend werken. Vanuit Operatie Steenbreek steunen wij deze aanpak met een flinke hoeveelheid gifvrije bloembollen!’.

Wat een prachtige dag met goede energie!

Wil jij ook met meerdere mensen uit je straat de tuinen ontstenen en vergroenen? Laat het ons weten en stuur een mail naar netwerk.steenbreek@debastei.nl. Zo gaan we samen voor groen!

Foto: Mohanad Ataya.