Bijvangst

Hoe een koe een haas vangt, is tot op heden nog niet wetenschappelijk aangetoond. Hoe je in het depot van De Bastei zonder wonderbaarlijke vermenigvuldiging  toch een vis op tafel krijgt weet ik sinds vorige week.

Een ijsvogel ligt op zijn rug voor me. Voorzichtig streel ik de blauwe en oranje veertjes van het ijsvogelborstje uit elkaar om een schone snede te kunnen maken. Het buikje blijkt ongewoon dik en rond. Daar zit wat in! In december leggen ze geen eieren, dus dat kan het niet zijn. Plastic uit een goed gevulde soep misschien?

Als het Sint Maartensvogeltje van zijn mantel ontdaan is, onderzoek ik het naakte lijfje. Het buikje staat bol en voelt hard aan. Als ik het mes erin zet floepen de ingewanden nieuwsgierig naar buiten. Het maagje blijkt kogelrond. Aangesneden als een mini-haggis, geeft het maagje zijn inhoud prijs: een grijs propje waar graatjes uitsteken. Als ik er met een pincet in peuter ontvouwt het propje zich tot een visje. Vrijwel gaaf en onverteerd.

Het lijkt erop dat de ijsvogel, vlak voor het noodlot heeft toegeslagen, zich tegoed heeft gedaan aan een baarsje. Een laatste avondmaal…

Jan-Willem Koolen, preparateur

Bijvangst
De ijsvogel met het visje dat in zijn buikje werd aangetroffen