Contouren Bastei krijgen vorm

Terwijl heel Nederland aangenaam ontregeld is door het onverwacht mooie lenteweer, krijgt De Bastei steeds meer vorm.

In de nieuwsbrief van februari vertelden we u dat de vloer van het entreegebouw gestort was. Inmiddels is ook de wand van de toiletgroep opgetrokken en wordt de bekisting voor het betonnen dak geplaatst. Daarbovenop gaan de nijvere bouwers nog vlechtijzer aanbrengen, om over een week of vier het beton te storten. In het dak komt een spectaculaire doorkijk naar de Sint-Nicolaaskapel, waarschijnlijk het oudste nog bestaande bouwwerk van Nederland.

Aan de voorkant van het entreegebouw is nu een zestal zwarte buizen te zien die uit de grond omhoogsteken. Die zijn voor de hemelwaterafvoer en worden later opgenomen in de kolommen van de voorgevel.

In het entreegebouw, net voorbij de toiletgroep, is een prachtig geologisch profiel te zien dat als het ware aan de CSM-wand is blijven kleven. We hopen in een volgende editie een bijdrage te kunnen opnemen van onze conservator Geologie over de structuur, ouderdom en het ontstaan van de aardlagen aldaar.

Contouren Bastei
Foto: Gerard Brugman

Wie nu vanaf de Valkhofheuvel naar de bouwplaats kijkt, ziet dat het dak van het hoofdgebouw bekroond wordt door een kap van stalen balken. Door die balken heen zie je de liftkoker en de vloer van de horecaverdieping. Zoals de kap er nu uitziet, heeft het iets sculpturaals, alsof het een kunstwerk is in plaats van een functionele constructie. Inmiddels wordt deze open constructie dichtgetimmerd met houten latten waarop later plaatwerk wordt aangebracht, zodat we een echt dak krijgen. Visueel misschien minder interessant, maar wel zo comfortabel.

De gevel aan de Lange Baan, waar ook de ramen van onze kantoren komen, krijgt een fraaie afwerking met baksteen. Daardoor zal er een visueel verband zijn met de ronde gevel aan de kant van de Waalkade.

En nu we het daarover hebben: in de volgende nieuwsbrief verwachten we u te kunnen vertellen dat de oude gevel aan de kant van de Waalkade weggehaald is. Bent u ook niet benieuwd wat daarachter tevoorschijn komt?